Petrič: “Na Balkanu se dogadja sukob koji se može obuzdati ali ima potencijal za eskalaciju”

0
Printscreen/YouTube/N1

(Beta) – Bivši izaslanik Evropske unije i visoki predstavnik za BiH Volfgang Petrič ocenio je da se na Balkanu događa sukob koji se može obuzdati, ali ipak ima potencijal za eskalaciju, i da zvaničnici treba što pre da se verbalno razoružaju.

“Jer, kao što smo videli u Ukrajini, ova vrsta verbalne eskalacije lako se pretvori u vojnu eskalaciju”, rekao je Petrič za Radio slobodna Evropa i ocenio da je Vlada Kosova donela mudru odluku da odloži sprovođenje odluka o registarskim tablicama i ličnim ispravama.

Prema njegovim rečima EU bi trebalo da učini više za dijalog u kojem posreduje između Kosova i Srbije, a ovaj primer pokazuje kako odlaganje procesa ne funkcioniše.

Petrič je rekao da je zbog rata u Ukrajini, u istočnoj i jugoistočnoj Evropi situacija postala puno emotivnija i nestabilnija i da od agresije protiv Ukrajine koju je pokrenula Rusija postoji određeni efekat prelivanja na Balkan.

Ocenio je da su NATO i Kfor u pripravnosti na Kosovu i da je međunarodno prisustvo važno kako bi se osigurao nastavak dijaloga i kompromis.

“Mislim da je jedini način na koji mogu reći kao diplomata da se vratimo pregovorima i nastavimo da angažujemo gospodina Lajčaka (Miroslava, specijalnog izaslanika za dijalog Kosova i Srbije) i Evropsku uniju i pronađemo izlaz i rešenje iz ove vrlo opasne situacije”, rekao je Petrič.

On je ocenio da su obe strane prihvatile Evropsku uniju kao posrednika i da EU mora biti prisutna i vrlo aktivna i u Beogradu i u Prištini, i da samo tada mogu videti napredak.