Petogodišnji dečak treći dan zaglavljen u bunaru: Spasioci u Maroku kopaju da bi izvukli Rajana

0
EPA-EFE/Jalal Morchidi

Spasioci na na severu Maroka ušli su u treći dan kopanja kako bi došli do petogodišnjeg dečaka zarobljenog u bunaru dubokom 32 metra. Dečak je od utorka uveče zaglavljen u bunaru, koji se nalazi u severnom selu Ighran u marokanskoj provinciji Šefčauen, piše Gardijan.

Spasioci su u četvrtak rekli da su uspeli da mu dopreme kiseonik i vodu i da su dobili odgovor od njega. „Molim se i molim Boga da izađe iz tog bunara živ i bezbedan“, rekla je njegova majka Vasima Harčič za lokalnu televiziju 2M.

„Molim te, Bože, olakšaj moj i njegov bol, u toj rupi prašine”, dodala je majka.

Kalid Agoram, dečakov otac, rekao je drugoj lokalnoj televiziji da je u utorak satima tražio sina pre nego što je otkrio da je pao u bunar.

Spasioci su koristili konopac da dečaku doperem cev sa kiseonikom i vodu, ali nisu uspeli da dođu do rupe u kojoj je zarobljen. Takođe su poslali CCTV kameru da ga nadgleda, navodi zvanična novinska agencija Maroka MAP.

Iskoristili su pet buldožera da iskopaju rupu paralelnu sa bunarom u pokušaju da dođu do dečaka, identifikovanog kao Rajan. Lokalni zvaničnici rekli su da su spasioci do sada stigli do 19 metara.

„Uspeo sam da komuniciram sa detetom i pitao sam da li me čuje. Bio je odgovor. Sačekao sam minut i video da je počeo da koristi kiseonik“, rekao je volonter Crvenog polumeseca Imad Fahmi za 2M.

Medicinsko osoblje je na licu mesta da pomogne dečaku, a helikopter je u pripravnosti da ga preveze do najbliže bolnice.

Portparol vlade Mustafa Bajtas rekao je u četvrtak da vlada pomno prati situaciju, proučavajući različite načine da se pomogne spasavanju deteta.

Hiljade Marokanaca je na društvenim mrežama izrazilo saosećanje sa dečakom i njegovom porodicom. Haštag #SaveRayan je satima u trendu u Maroku, a objave na Tviteru privukle su globalnu pažnju na akciju spasavanja dečaka.