(Beta) – Specijalni savetnik predsednika države i premijerke za reformu obrazovanja i nauke Mladen Šarčević izjavio je da Istraživačka stanica Petnica „mora da opstane“ ali da će njegov predlog biti da se „umreži u sistem istraživačkih centara koje pravimo širom Srbije, od kojih u Tršiću takav centar već uspešno postoji“.

Doskorašnji ministar prosvete je napomenuo, za list Danas, da je još kao ministar zalagao za pomenuto rešenje, da je više puta o tome razgovarao i sa tadašnjim direktorom Istraživačke stanice Petnica Vigorom Majićem.

Kako je naveo, pre tri godine kada je otvoren centar u Tršiću, pokušao je da uvede Petnicu u sistem, ali su „oni tada iz kabineta premijerke dobili ekskluzivno pravo na pet godina da kao grupa gradjana vode Petnicu na način kao što postoji godinama, što je bio pokušaj da se njima neke zasluge za narod ozvaniče“.

„Ja sam ukazivao da oni u Petnici nemaju tu pedagošku kompenentu i da je kad deca borave u takvoj ustanovi najsrodnije da važe pravila koja postoje u učeničkim domovima, gde imate vaspitačku službu, dežurne noću i niz drugih procedura koje moraju da postoje u takvim kolektivima. Petnica je bila previše nadobudna ili slavna sama sobom da bi se time bavila, a vidite kako se to loše završilo“, rekao je Šarčević.

Komentara

 1. Balkan
  3. јул 2021. 09:59

  Kao sto vec rekoh sve mi vise lici na ukidanje Petnice, umesto da se popravi sto je pokvareno a pokazala je svojevremeno vise nego dobre rezultate, ili je neko sve nas lagao, ali kako ide vidi se kraj jedne dobre zamisli. A i sta ce nam takav luksuz, treba majke da radjaju decu za fabrike, kako rece g. Vucic, znaci obrazovanje nije potrebno. Ko do sada nije shvatio dobrano kasni. Ziveli

 2. Smederevac
  3. јул 2021. 18:35

  Svi ste nesto sumnjali ali ste lepo punili svoje dzepove i drzali cvrsto fotelje ! Svi odgovorni da se zajure !

 3. Tretjakovski
  3. јул 2021. 23:07

  Izvanredna Petnica, sa retko slobodnim sistemom učenja i prepoznavanja, koja je nažalost pogođena nemilim događajima, i uznemiravanjem koje je isplivalo - i dobro je što se to desilo. Zlostavljanje ćemo osuditi (doduše, ne kroz kaljugu lešinarskih srpskih medija, već, nadamo se, odgovarajućim putem i mehanizmima). Međutim, poređenje slobodarski nastrojene Petnice, uvek korak ispred sa naučnim znanjima i stremljenjima, sa centrom u Tršiću koji se uspostavlja kao "bastion nacionalne kulture", a gde se radi po jednom zastarelom modelu proučavanja "folklora" u 21. veku i kroz ideološki nastrojen program, e to neće da prođe. Ovde je politički cilj više nego jasan.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.