(Beta) – Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je da je inicijativa za prijem Kosova u Savet Evrope dokaz da se Evropa nalazi u vrednosnoj krizi i da je kosovski premijer Aljbin Kurti nagrađen, iako otvoreno poručuje da ga formiranje Zajednica srpskih opština ne zanima.

Petković je u pisanoj izjavi naveo da Srbi na Kosovu nemaju nikakva prava i da je njihov opstanak ugrožen.

„Srbi se podvrgavaju najraznovrsnijem nasilju, i to ne čine pojedinci, već prištinske privremene institucije, zbog čega i govorimo o sistemskom i sistematskom nasilju nad našim narodom“, kazao je Petković.

Po njegovim rečima, oni koji dozvoljavaju Kurtiju da se tako ponaša su saučesnici u realizaciji „velikoalbanskog projekta“.

„Bezbroj puta smo, trudeći se da izbegnemo eskalaciju na terenu, poručivali da ćemo se nepokolebljivo boriti za mir, ali Kurti svakodnevno čini zločine protiv mira uz prećutnu saglasnost svojih inostranih mentora, i nemoguće je ne videti u kom pravcu se situacija razvija“, stoji u saopštenju.

Parlamentarna skupština Saveta Evrope (PSSE) podržala je sinoć prijem Kosova u članstvo Saveta Evrope i pozvala Komitet ministara da donese takvu odluku.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.