“Peticiju za ograničavanje rijalitija potpisalo više od 40.000 građana”

0
Foto: Profimedia

Predstavnik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti Savo Manojlović izjavio je da je više od 40.000 građana Srbije podržalo svojim potpisima peticiju udruženja za ograničavanje emitovanja rijaliti programa što je, kako je naveo, dovoljan broj za podnošenje narodne inicijative parlamentu za izmene Zakona o elektronskim medijima, preneo je N1.

Prikupljanje potpisa je sprovedeno od 23. do 29. juna, a počelo je perfomansom ispred prostorija REM, dok su predstavnici udruženja ispred Doma Narodne skupštine akciju okončali simboličnim donošenjem putokaza koji označava dva smera – jedan predstavlja rijaliti, a drugi kulturni program.

Predsednik udruženja Savo Manojlović kaže da će Skupštini Srbije biti podnet zvaničan predlog za izmene Zakona o elektronskim medijima najverovatnije u septembru.

“Ovo je možda početak kraja rijaliti programa, ali bitka tek počinje. Tražimo da se u periodu od 6 do 23 časa emitovanje rijalitija ograniči najviše na tri časa, da se zabrani emitovanje tih programa uživo i da se svakog dana na televizijama sa nacionalnom frekvencijom emituje bar po pola sata programa za decu”, rekao je Manojlović novinarima u Beogradu.

On je dodao da će posle upućivanja inicijative za izmenu zakona biti potrebno da građani izvrše dodatni pritisak na poslanike kako bi te izmene mogle biti usvojene u najkraćem roku.