“Peti talas je krenuo munjevitom brzinom”: Nagli rast zaraženih korona virusom u Francuskoj

0
Foto EPA-EFE/IAN LANGSDON

(Beta-AFP) – Širenje petog talasa zaraze kovida-19 u Francuskoj je “munjevito”, upozorio je danas Gabrijel Atal portparol francuske vlade, ali je rekao da ipak treba gledati na stvari uravnoteženo pošto ima i zabrinjavajućih i umirijućih elemenata.

“Ovaj peti talas je krenuo munjevitom brzinom!”, rekao je on novinarima.

Prema sedmodnevnom proseku broj dnevno zaraženih se takoreći udvostručio, u subotu je bilo 17.153 novozaraženih u odnosu na 9.458 prethodne subote.

I taj rast je eksponencijalan, pre toga bilo je potrebno tri nedelje da broj dnevno zaraženih raste u istim razmera.

Ali kao i prilikom prethodnih talasa pitanje je da li ovo širenje zaraze nosi za sobom i masovan prijem u bolnice. Za sada to nije slučaj, što vlasti pripisuju vakcinaciji koja ostaje vrlo efikasna u sprečavanju težih oblika bolesti iako manje protiv zaraza delta sojem virusa.

Gotovo 75 odsto ukupnog stanovništva potpuno je vakcinisano u Francuskoj.

U subotu se u bolnicama u Francuskkoj nalazilo 7.974 ljudi obolelih od kovida, od kojih 1.333 u intenzivnoj nezi, u odnosu na 6.500, odnosno 1.000 mesec dana ranije.

“Vidimo vrlo snažan rast broja zaraženih ali takodje znamo da u Francuskj imamo vrlo široku pokrivenost vakcinama i da prednjačimo u odnosu na susede sa buster dozama”, rekao je Atal. On je hvalio uvodjenje zdravstvene propusnice u julu, dok su mnoge druge susedne zemlje propusnicu uvele kasnije.

U Francuskoj trenutno treću, buster dozu vakcine mogu da dobiju osobe starije od 65 godina i one koji su pod rizikom od dobijanja teškog oblika bolesti. Buster doza će od 1. decembra biti dostupna osobama od 50 do 64 godine.