Peti okrugli sto na FPN protekao uz “povišene tonove”, sledeći sastanak zakazan 19. septembra

1
Foto: Tanjug

Na Fakultetu političkih nauka u Beogradu održan je peti u nizu okruglih stolova u okviru Dijaloga o izborima 2020, koji je bio posvećen problemima biračkog spiska i izborne administracije.

Izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević ocenio je da je na današnjem sastanku predstavnika vlasti i opozicije na Fakultetu političkih nauka (FPN) u Beogradu izražena spremnost da se sa Radnom grupom Vlade Srbije za izborne uslove razgovara o efektima dosadašnjih sastanaka na FPN.

Navodeći da je na današnjem sastanku na temu biračkog spiska bilo povišenih tonova, iako je reč o tehničkoj temi, on je rekao da je ponovo iskazana spremnost učesnika da se nastave razgovori kao i da se organizuje javno slušanje o radu REM.

Kazao je da je bilo razgovora o ministarstvima koja bi mogla sprovoditi preporuke iz dijaloga na FPN i o učešću predstavnika tih resora na narednim sastancima.

Najavio je sledeći sastanak za 19. septembar na temu biračkog prava i izrazio nadu da će, s obzirom na značaj te teme, i stranke koje bojkotuju dijalog promeniti odluku i vratiti se razgovorima na FPN.

Vladimir Orlić koji je predstavljao Srpsku naprednu stranku rekao je da je današnji sastanak bio uspešan, ali da se na mahove vodila veoma temperamenta rasprava što, prema njegovim rečima, pokazuje s koliko energije i želje su učesnici ušli u ovaj proces.

“Uspeli smo danas da se usaglasimo u velikoj meri, pre svega u vezi sa svim pitanjima koja se tiču biračkog spiska. Otprilike 4 ili 5 zajedničkih predloga postoje, iza kojih stoje nevladine organizacije Cesid, Crta, Transparentnost Srbije. Apsolutno sve što se tiče biračkog spiska naišlo je na saglasnost i odobravanje učesnika sastanka”, poručio je Orlić.

Aleksandar Markov iz LSV je rekao da su veoma zadovoljni što je do dijaloga došlo, ali je važno da se on vodi u institucijama, tj. u Skupštini.

“Nama je bitno da se pričalo o Vojvodini, a današnja tema je nešto od krucijalne važnosti demokratske procedura. Zbog toga je bitno što smo čuli niz statova sa obe strane. LSV i dalje insistira na dijalogu bez nasilja. Da li će biti vremena da se donesu izmene zakona u Skupštini, videćemo u narednom periodu”, rekao je Markov, ne želeći da navodi ni jedan predlog za rešenje i promene na biračkim spiskovima, preneo je Blic.

Đorđe Žujović iz LDP je rekao da organizator nastavlja sa sastancima, ali “još ne postoji politička volja da se išta promeni s mrtve tačke, jer mnoge stranke donose odluku o bojkotu”.

“To nije dobro, Srbiji ne trebaju strane diplomate jer je koren, uzrok i rešenje problema u Beogradu. Od vlasti zavisi da li će većina stranaka da bojkotuje izbore i da li će ljudi izaći”, rekao je on.

Đorđe Milićević iz SPS je ocenio da su neke preporuke koje su čuli prihvatljive, dok su druge “krajnje rigidne”.

“Čini mi se da ovakvi razgovori gube smisao, jer se od nas traži da se izjasnimo o prepourkama, a nemamo deo opozicije na okruglom stolu”, rekao je Milićević.

Sastanku su prisustvovali predstavnici vladajuće većine, Vladimir Orlić i Vladimir Đukanović iz SNS, Đorđe Milićević iz SPS, kao i Branimir Jovanović iz SDPS.

Takođe, na razgovor su došli i Petar Miletić i Pavle Grbović iz PSG, Rade Veljanovski iz Građanskog demokratskog foruma, Đorđo Žujović iz LDP-a, Aleksandar Marton iz LSV-a, predstavnici Stranke moderne Srbije i SDA Sandžaka.

Ni ovog puta sastanku nisu prisustvovali predstavnici Saveza za Srbiju, u skladu sa ranijom odlukom o bojkotu izbora.

Ni danas nije bilo predstavnika Demokratske stranke Srbije (DSS), koja, inače, neće bojkotovati izbore, ali nije prisustvovala prethodnom sastanku, 5. septembra.

Na skupu su i izvršni direktor Fonda za otvoreno društvo Milan Antonijević, medijator dijaloga, kao i predstavnici Crte, Transparentnosti Nemanja Nenadić, Cesida Bojan Klačar.

Do sada održano uvodni okrugli sto i tri tematska panela koja su bili posvećeni finansiranju kampanja i medijima u izbornom procesu.  

1 KOMENTAR

  1. Zalud kravi lepo ime, kada nema vime. Tako i ovi, nazovi, pregovori ne vode ničemu, jer su gradnjani listom za bojkot. Samo će glasati ucenjeni radnici i službenici državnih i javnih ustanova koji MORAJU da vrate nepopunjen, beli, listić,a u kutiju će ubaciti dobijenu kopiju listića sa zaokruženim kandidatom. U koliko svom “povereniku” ne vrate beli listić dobiće OTKAZ.

Comments are closed.