Peter Handke, ili ovo je Pravda za Srbiju: Kolumna Ljiljane Smajlović u novom Nedeljniku

2
Foto Nedeljnik

Nije važno ako niste čitali Handkea. Imate pravo da se radujete što simpatije za srpsku stranu rata, razumevanje za srpsko viđenje srpskih nacionalnih interesa, nepristajanje na „novu realnost na terenu“ proizvedenu rušenjem tuđih režima bombama, nisu nužno ubice blistavih talenata i obećavajućih karijera.

Izgleda da se i to sme, da se i to može, biti na srpskoj strani. Da se može politički i literarno preživeti što si, umesto uz islamske fundamentaliste u Bosni ili teroriste i politička krila UČK, pristao uz Beograd, makar u duši i na rečima.

Time se da objasniti deo onih leleka koji odjekuju Tviterom. Kako upecati nove duše ako više ne možeš da pretiš izopštenjem iz svetske kulturne, vojne i političke elite? Čime ćemo kažnjavati one koji ne budu hteli da pristanu da se bore za današnji, najbolji od svih mogućih svetova? Šta ako ljudi poveruju da je pobuna moguća, pa čak i isplativa? Da kazna nije metaforička smrt i bacanje anateme?

Posebno su me ovih dana zabavile apologete UČK i njihovi prijatelji sa akademskog Zapada koji se ubiše objašnjavajući da je ova dodela Nobela nemoralna. Mats Malm, sekretar švedske akademije koja bira dobitnike Nobelove nagrade, hladno kaže kako su se njeni članovi rukovodili književnim i estetskim standardima, a ne političkim: „Nije mandat Akademije da literarnu vrednost upodobljava političkim obzirima.“

*Iz kolumne Ljiljane Smajlović u novom Nedeljniku, koji je na kioscima od četvrtka 17. oktobra.

Opširinije čitajte u štampanom izdanju. A u novom Nedeljniku o reakcijama na Handkeovu Nobelovu nagradu u uvodniku piše i Veljko Lalić.

A o fenomenu Petera Handkea govore pisac Miljenko Jergović, Handkeov prijatelj i prevodilac Žarko Radaković, urednik časopisa “Moderna vremena” Nebojša Grujičić…

Digitalno izdanje dostupno na NOVINARNICA.NET2 KOMENTARA

  1. Blago tebi prijatelju, kad ti znas sta se u Srbiji radi. Nemoras citati ovog pisca, vec ako znas engleski, citaj kojekakve umne ljude i shvatices kakva je uloga namenjena celom Balkanu. Okani se strasti, podela, veroispovesti…Zbog takvih kao ti, uspevaju stolecima da vladaju nama Balkancima.

  2. Pih, masno.
    Handkea su srpski komunisti doveli u zabludu kao svojevermeno Dzordz Bernard So-a sovjetski komunisti.
    Kosovo su srpski komunisti – *ekipa* koja hvali Handkea*, drugarica Smajilovic i ostatak drustva – odavno dali Albancima. Uzimala-davala komunisti i stranac Handke koji vaistinu NEMA POJMA STA SE U SRBIJI RADI.

Comments are closed.