Petar Mitrović, partner, Karanović & Partners: Obustava subvencija za ugalj biće najbolji podsticaj za OIE

0
Fotografija: Đorđe Kojadinović za Nedeljnik

Kako ocenjujete zakone iz oblasti energetike i rudarstva koji su u proceduri?

Ukratko – kao značajan korak napred.

Ministarstvo rudarstva i energetike zaslužuje pohvale za rad na ovoj reformi pre svega zbog kvaliteta rešenja, ali i zbog efikasnosti u radu. Za neka tri i po meseca četiri obimna, suštinski kvalitetna propisa uobličena su u predloge zakona. I to u jednom prilično transparentnom postupku.

Naravno, ima rešenja koja nisu najadekvatnija, ali postoji prostor da se ona poprave.

Zakon o OIE je privukao najviše pažnje. Da li očekujete da će biti prekretnica u razvoju OIE?

Vidimo da investitori sa nestrpljenjem čekaju donošenje zakona i podzakonskih akata. To smo i očekivali. Ono što mislim da je najznačajnije jeste da zakon uvodi transparentnost i kompetitivnost u dodelu podsticaja. Podsticaji će biti dodeljivani na aukcijama, a ne kao do sada po principu „ko pre devojci“. To je dobro za investitore, ali još bolje za građane – veća konkurencija znači potencijalno niže cene i efikasnija rešenja. Ostavljena je mogućnost da se aukcije organizuju za pojedinačne tehnologije i regione, što je dobar osnov za adekvatno planiranje novih postrojenja.

Zakon podstiče i razvoj i onih projekata koji se ne kvalifikuju za podsticaje, kroz preuzimanje balansne odgovornosti i davanje pravo na prioritetan pristup za sve OIE.

Tu je još mnogo dobrih rešenja o kojima možemo da razgovaramo drugom prilikom. Ima, naravno, i mesta za unapređenja. Utisak mi je da je sistem postavljen tako da su elektrane sa građevinskom dozvolom u donekle nepovoljnijem položaju u odnosu na one u ranijoj fazi razvoja. Bilo bi dobro da se kroz podzakonske propise to izniveliše. Ne samo zbog investitora koji razvijaju projekte poslednjih deset i više godina, i za državu bi bilo korisno da dobije nove projekte na mreži što pre.

Kao advokat koji je zastupao/zastupa najveće investitore iz OIE i finansijere poput IFC i EBRD, šta vidite kao najveći izazov u donošenju podzakonskih akata?

Iskustvo iz prethodnog perioda nam pokazuje da je jedan od kritičnih faktora za realizaciju OIE projekata da sistem kao takav zadovoljava kriterijume bankabilnosti.

Jedan od ključnih kriterijuma je adekvatna podela rizika između strana uključenih u projekat. Utisak je da je Zakon o OIE postavio adekvatnu osnovu za to, ali kao i u mnogim drugim stvarima, đavo može da bude u detaljima. Podzakonski propisi i modeli ugovora bi trebalo da razrade zakonska rešenja, kroz adekvatno adresiranje zaštite u slučaju više sile ili promene propisa, neosnovanog nepreuzimanja energije, adekvatna sredstva obezbeđenja itd. To može da bude izazovan poduhvat, izazovniji nego sam zakon. U sistemu koji odlazi u istoriju, godine su bile potrebne da dođemo do adekvatnih rešenja.

Ima i jedno izuzetno bitno pitanje koje ne može da se reši samo propisima – likvidnost garantovanog snabdevača. Ovo pitanje je u poslednjih godinu dana posebno u fokusu imajući u vidu iskustvo sa suspendovanjem od strane EPS-a ugovora o otkupu tokom vanrednog stanja neopravdanim pozivanjem na višu silu. Trajalo je relativno kratko, ali je ipak poslalo negativan signal.

Zelena energija je budućnost. Da li vidite dodatne načine da država pomogne OIE, npr. olakšano priključenje na mrežu, poreske olakšice, državno zemljište za OIE projekte?

Sve što ste naveli je smisleno, mada bi sa poreskim olakšicama trebalo biti oprezan jer mogu da predstavljaju dodatnu državnu pomoć. Korišćenje državnog zemljišta – apsolutno. Biće potrebno da se izmeni par zakonskih rešenja u drugim zakonima da bi se to omogućilo.

Ipak, pre svega, država bi trebalo da se još intenzivnije uhvati ukoštac sa dekarbonizacijom energetskog sektora. Mi trenutno imamo ogromne subvencije, direktne i indirektne, za proizvodnju električne energije iz uglja. To nije održivo. Pre ili kasnije moraćemo to da prekinemo, ako ni zbog čega a onda zbog EU koja ima sve manje strpljenja za takvu praksu. Što duže nastavimo, skuplje će nas koštati.

Prekid takve prakse biće ujedno najbolji podsticaj za OIE.

Ovaj tekst objavljen je u specijalnom dodatku Nedeljnika “Energija danas”, povodom Dana planete Zemlje