Peta Nacionalna konferencija o podršci ranom razvoju i roditeljstvu

0
Foto: UNICEF

Otvorimo širom vrata, ulaze Mama i Tata

U utorak, 21. decembra 2021. godine, održaće se peta po redu Nacionalna konferencija o podršci ranom razvoju i roditeljstvu, pod nazivom „Otvorimo širom vrata, ulaze Mama i Tata”. Konferenciju organizuje UNICEF u saradnji sa Vladom Republike Srbije, i uz podršku Austrijske razvojne agencije i LEGO Fondacije. Svrha ove konferencije jeste da predstavi nova saznanja, prakse i inovacije u kreiranju politika i praksi, koje polaze od potreba roditelja i najmlađe dece, kao i da otvori dijalog za unapređenje sistema podrške deci i porodicama u našoj zemlji.

Nacionalna konferencija o ranom razvoju i podršci roditeljstvu održaće se onlajn, preko UNICEF Srbija Jutjub kanala, i predstavlja jedinstveno mesto na kojem profesionalci i eksperti iz različitih oblasti ranog razvoja dece, donosioci odluka, roditelji i staratelji mogu da se upoznaju i diskutuju o najnovijim istraživanjima, praksama i javnim politikama, kao i da se umreže u želji da unaprede postojeće stanje usluga za najmlađe u Srbiji.

Pored internacionalnih stručnjaka, prisutnima će se obratiti i dr Zlatibor Lončar, Ministar zdravlja Vlade Republike Srbije, dr Slavica Đukić Dejanović, specijalna savetnica predsednice Vlade Republike Srbije za Agendu za održivi razvoj 2030 UN, Karin Traunmiler, zamenica ambasadora Austrije u Srbiji , kao i Dejana Kostadinova, direktorka kancelarije UNICEF-a u Srbiji. Svoje lične priče o promeni kvaliteta života ili profesionalnog rada sa porodicama podeliće Vukova mama Gordana Vukićević, autorka bloga Vukova zvončica, i patronažna sestra Doma zdravlja Bor, Snežana Milutinović.

Prva Nacionalna konferencija o ranom razvoju i podršci roditeljima održana je 2017. godine sa idejom da svi javni sistemi, programi, politike i prakse treba da polaze od potreba najmlađe dece i njihovih roditelja. Ulaganje u podršku porodici u periodu ranog detinjstva već je isprobana javna politika u mnogim zemljama širom sveta, i UNICEF je zagovara jer je neophodna za pravedan, dostupan i kvalitetan sistem podrške koji omogućava optimalni razvoj i uključenost svakog deteta, te tako donosi nemerljive koristi za celo društvo.

Ukoliko ste roditelj, staratelj, stručnjak u oblasti ranog razvoja i porodičnih odnosa,  donosilac odluka ili aktivista u oblasti dečijih prava pridružite se Konferenciji preko UNICEF Srbija Jutjub kanala da razgovaramo o tome:  

  • Šta dobijaju deca kada se jačaju kapaciteti njihovih roditelja?
  • Šta pružaoci usluga treba da znaju da bi njihova praksa izlazila u susret potrebama porodica?
  • Kako do inkluzivnijeg društva u kome svako dete može da ostvari svoje pune potencijale?
  • Ko brine o onima koji brinu o deci? Čija je odgovornost podrška roditeljstvu i ranom razvoju?