Pet premijera diglo glas protiv EU zbog vakcina

1

(Beta) Pet predsednika vlada zemalja članica Evropske unije, među kojima su austrijski kancelar Sebastijan Kurc i češki premijer Andrej Babiš zatražilo je u pismu zvačnicima Evropske unije da se hitno sazove samit zbog neodgovarajuće raspodele vakcina protiv koronavirusa.

“Ako se ovakav sistem nastavi do leta će se pojaviti ogromne razlike među zemljama članicama i još će se produbiti. Neke će za par sedmica dostići kolektivni imunitet dok će druge daleko zaostajati”, napisali su predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu i predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen premijeri Austrije, Češke, Slovenije, Bugarske i Letonije, preneo je danas češki Radiožurnal.

Oni zahtevaju da se organizuje samit i dogovori pravednija podela naručenih vakcina kako bi sve članice EU mogle u drugom kvartalu ove godine da ostvare svoje programe i ciljeve vakcinacije stanovništva i da vakcine dobijaju pravedno. Ukazali su da neke zemlje imaju više vakcina, između ostalog, zahvaljujući i separatnim ugovorima sa proizvođačima vakcina.

“Slažem se sa Sebastijanom Kurcom da isporuke vakcina u EU moraju da budu ravnopravne i pravedne. Dok ne postignemo minimalnu imunizaciju koja je nužna da se zaustavi virus isporuke moraju da se dele među zemljama članicama prema broju stanovnika”, poručio je premijer Babiš na Tviteru.

Češki premijer je dodao da bi vakcine na osnovu odvojenih ugovora pojedinih zemalja trebalo da sačekaju drugu polovinu godine.

Austrijski kancelar Kurc je prethodno u petak na konferenciji za novinare tražio da se utvrdi ko je potpisivao te odvojene ugovore o dodatnim nabavkama, jer će, recimo, Malta dobiti do leta tri puta više doza po stanovniku od Bugarske, a Holandija dvostruko više od Hrvatske.

Kritiku austrijskog kancelara odbilo je, međutim, Ministarstvo zdravlja i upozorilo da je svaka zemlja članica imala mogućnost da naruči od raznih proizvođača vakcina koliko je htela, tako da su naručivale različite količine vakcina, prenose češki mediji.

Češka spada u sporije u EU po tempu vakcinacije, ali ne zato što ne bi imala dovoljno vakcina, već jer zbog svojih problema u sistemu registracije i raspodeli vakcina unutar zemlje nije sve do prošle sedmice uspevala da iskoristi petinu ili čak četvrtinu već isporučenih vakcina i ostajale su u magacinima.

Tek od početka marta Prag je uspeo da ubrza vakcinaciju na oko 32.400 doza dnevno dok je u februaru upotrebljavao 13.600 u danu.

Češka je uprkos lokdaunu od 28. decembra, a izuzetno strogom od 1. marta, i dalje na čelu evropske liste po priraštaju novozaraženih, koji je u petak dostigao 14.920, što je za 1.750 više nego u prethodnoj nedelji.

Od početka epidemije u zemlji od 10,7 miliona stanovnika preminulo je 23.083 zaraženih virusom korona, skoro polovina od početka godine, a njih 1.000 preminulo je za poslednjih samo šest dana.

1 KOMENTAR

  1. Све досадашње проблематичне ситуације показале су, данас већ очигледну, нефункционалност ове заједнице. Када год се пјави неки изазов, она падне на испиту. Британци би могли само да помисле где би данас били са вакцинацијом, да су остали у овој заједници и са смешком да се потапшу по рамену, што су је напустили. Међутим у свакој од тих ситуација, политичких парола, русофобије и синофобије, никада не недостаје. До тога да се у том погледу не преза ни од политичких санкција, у чисто здравственом проблему. Тешка шизофренија и параноја је тамо завладала.

Comments are closed.