Pet godina od haosa u Hamburgu: Svi policajci „nevini“

0
EPA-EFE/FILIP SINGER

Nasilni protesti protiv samita G20 i policijska brutalnost su u leto 2017. pretvorili Hamburg u ratnu zonu. Uprkos dokazima, do danas nijedan policajac nije optužen. U stvari, jeste jedan – koji je tu bio „turistički“, piše Dojče vele.

Zapaljeni automobili, kamenice na policiju, poharane radnje… pre pet godina je Hamburg bio poprište uličnog rata. Tada je lučki nemački grad ugostio samit G20 uz masovne proteste levičara i antiglobalista protiv najmoćnijih državnika sveta.

Taj samit početkom jula 2017. duboko se urezao u istoriju Hamburga. A i cele Nemačke – smatra se da je to bila najveća policijska akcija tog tipa u istoriji, sa 23.000 policajaca i žandarma.

„Svake godine organizujemo proslavu rođendana luke“, rekao je lakonski tadašnji gradonačelnik Olaf Šolc, današnji kancelar Nemačke. Ali, dan uoči samita u Hamburgu nije ličio na bezazleni festival.

Policija je tvrdila da je skoro 800 policajaca povređeno tog dana, dok povređeni demonstranti nisu ni pobrojani kako valja. Prema podacima bolnica, 270 pacijenata bili ili demonstranti ili slučajni prolaznici.

Tuča sa „crnim blokom“

Grad koji je inače bastion anarhista i pankera posebno je bio iritiran dolaskom Donalda Trampa. Čitave gradske četvrti su pretvorene u bezbednosnu zonu. Na početku protestne kolone bio je takozvani „crni blok“, nekoliko stotina levičara odevenih u crno i maskiranih, spremnih za nevolje.

Policija je blokirala njihovu protestnu šetnju, i tada je izbio haos. Do danas su protivrečna svedočenja o tome ko je prvi napao, anarhisti ili policija.

Reporter lokalnog radija NDR Verner Fajfer seća se „ružnih scena“ i kako je policija bez razlike tukla i obične demonstrante. To je zabeleženo na brojnim snimcima.

„Polomili su mi nogu pendrekom“, ispričala je posle novinarima Lola Dijaz, krhka devojka koja je protestovala tog dana sa svojom muzičkom grupom. „Bio im je potreban samo jedan udarac da mi unište nogu.“

No ni godinama kasnije slučaj nije dobio epilog. Ukupno su građani podneli stotine prijava, otvoreno je 169 istraga protiv policajaca, a 143 je već odbačeno. Nije podignuta nijedna optužnica, i to iako je policija načelno priznala da je bilo „protivpravnog“ delovanja policajaca.

Sa druge strane, podignuta je 451 optužnica protiv demonstranata, između ostalog zbog kršenja javnog reda i nanošenja telesnih povreda. Mnogi su osuđeni na višegodišnje kazne zatvora, neki od njih stranci koji su doputovali u Nemačku samo zbog demonstracija.

Slučaj Olivera D.

Zapravo, jedan policajac jeste morao pred sud. Oliver D. iz Minhena je tog dana bio u Hamburgu privatno, i posmatrao je demonstracije sa jednog mosta. Pred sudom, gde je bio optužen za pokušaj nanošenja telesne povrede, priznao je da je bacio limenku piva ka policiji, tvrdeći da nikoga nije hteo da pogodi.

Oliver D. se našao pred sudom jer je na licu mesta sa svojom partnerkom govorio za TV Špigel. Neko je potom video snimak. „Sve je bilo mirno“, pričao je policajac tog dana. „U daljini su se čula dva praska. I onda je odasvuda naišla policija. Potpuno nerazumljivo.“

Na kraju je 2020. oslobođen optužbi jer nije moglo biti utvrđeno da je ciljao nekog limenkom. „Te scene me potresaju do danas“, rekao je poslednjeg dana procesa. Kako je dodao, taj dan u Hamburgu je „doprineo da više nisam želeo da budem policajac i da više nisam policajac“.