U Iranu je proglašena petodnevna žalost povodom pogibije predsednika Ebrahima Raisija, a zvanična sahrana šefa države i drugih poginulih obaviće se u Tabrizu, odakle će tela žrtava kasnije biti preneta u rodne gradove žrtava. Dan žalosti zbog smrti iranskog predsednika proglašen je i najavljen u Turskoj i Pakistanu.

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei objavio je petodnevnu žalost nakonsmrti iranskog predsednika Ebrahima Raisija i izrazio saučešće narodu Irana, piše RTS.

Hamnei je zajedničkom slikom na Iksu (Tviteru) odao počast Raisiju, koji je, prema navodima medija, jednog dana trebalo da nasledi poziciju vrhovnog vođe Islamske republike.

Zvanična sahrana iranskog predsednika, ministra spoljnih poslova Hoseina Amira Abdolahijana i ostalih koji su nastradali u padu helikoptera je u Tabrizu, glavnom gradu Istočnog Azerbejdžana.

Raisijevo telo će kasnije biti odneto u Teheran, pre nego što bude sahranjeno u njegovom rodnom gradu Mešhadu, na severoistoku Irana, piše RTS.

Nakon memorijalne ceremonije u Tabrizu, u planu je još jedna u gradu Komu, osam kilometara jugozapadno od Teherana.

Dan žalosti u Turskoj i Pakistanu, Vučić izrazio saučešće

Brojne zemlje i zvaničnici su izrazili saučešće povodom Raisijeve smrti, među njima i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je istakao da je poginuli predsednik Irana bio iskreni i dosledni prijatelj Srbije.

Premijer Pakistana je zbog pogibije Raisija najavio, a predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan proglasio, nacionalni dan žalosti.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izrazio je saučešće i istakao da su Raisi i stradali šef iranske diplomatije Hosein Ami Abdulahijan bili iskreni prijatelji Rusije. Predsednik Kine Si Đinping naveo je da je Raisi doprineo bezbednosti i stabilnosti zemlje.

Evropska unija (EU) je takođe izrazila saučešće, dok je Bela kuća saopštila da je pokojni predsednik Irana odgovoran za podršku Irana „terorističkim mrežama širom regiona“, te da „ima mnogo krvi na rukama“.

Raisi je za sobom ostavio suprugu i dve ćerke.

Helikopter u kojem su bili predsednik Raisi i Abdolahijan srušio se na severozapadu Irana, u regionu Verzegan, a pored njih dvojice, poginulo je još šest osoba.

Potpredsednik Irana Mohamed Mohber imenovan je za privremenog predsednika, do izbora koji će biti održani 28. juna.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.