Predsednik Perua Martin Viskara dobro je uradio što je raspustio Kongres i raspisao nove izbore za 26. januar 2020, datum koji je nedavno odobrila Nacionalna izborna komisija. A dobro, zapravo odlično su postupile i peruanske oružane snage i policija priznavši autoritet šefa države; u istoriji Perua nije se često dešavalo da vojne snage podržavaju ustavotvornu vladu, kao što je slučaj s ovom na čijem čelu je Viskara; „normalno“ bi bilo da doprinesu njenom rušenju.

Odluka o zatvaranju Kongresa bila je strogo ustavna, kao što su pokazali mnogi eminentni pravnici i kao što je široj javnosti, sa sebi svojstvenom lucidnošću, objasnila jedna od najboljih i najhrabrijih novinarki u Peruu, Rosa Marija Palasios. Ustav ovlašćuje šefa države da raspusti Kongres nakon što mu dva puta bude uskraćeno poverenje, i istovremeno ga obavezuje da odmah raspiše izbore, kako bi našao zamenu za smenjene članove parlamenta. U ovom slučaju ispunjena su oba uslova. Dakle, nipošto nije reč o „državnom udaru“, kao što je to hteo da predstavi savez Fuhimorijevih pristalica, koji je imao apsolutnu većinu u Kongresu i pretvorio ga u groteskni cirkus odmetnika i polupismenih ljudi, uz poneki (doduše, vredan poštovanja) izuzetak. Zato su stotine hiljada Peruanaca izašli na ulicu, u svim važnijim gradovima u zemlji, kako bi aplaudirali predsedniku Viskari i slavili taj čin preduzet u ime slobode i zakonitosti, a zbog tog čina ih je ismevala većina parlamentaraca – pripadnika narodne stranke APRA i pristalica Fuhimorijeve politike.

Kao i uvek, ispod i iza pravnih rasprava koje podržavaju institucije demokratskog društva, stoje lični interesi, često nedobronamerni, koji na kraju prevagnu. Zbog toga postoji sloboda izražavanja i pravo na kritiku, koji, ukoliko su valjani, obezbeđuju nužna razjašnjenja i pritužbe, istovremeno uspostavljajući prioritete i izvlačeći istinu i slobodu iz mraka u koji su želeli da ih pohrane njihovi neprijatelji.

Kolumna nobelovca u Nedeljniku koji je na kioscima od 10. oktobra.

Digitalno izdanje Nedeljnika dostupno je na Novinarnici

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.