Perišić: “Treba da se plašite korone, a ne vakcine…”

0
Printscreen/YouTube/Južne vesti

“Ne treba se plašiti vakcine, plašite se korone”, ključna je poruka direktora Kliničkog centra u Nišu Zorana Perišića.

Skoro 400 pacijenata je u kruševačkoj kovid bolnici, dok je u niškom Kliničkom centru njih oko 200. U Vranju je broj kovid pacijenata oko 140, a u Leskovcu čak i više.

Doktor Perišić objašnjava da se u u Kruševcu leče najteži pacijenti, a KC u Nišu to pokriva logistički – daje opremu, potrošni materijal i osoblje (trenutno više od 30 lekara i isto toliko medicinskih tehničara).

Perišić kaže da je na lečenju u Nišu četvoro dece koja su pozitivna na kovid, a da su se na ginekologiji četiri trudnice porodile carskim rezom, dok njih četiri čekaju porođaj.

„Trudnoća je potvrda za moj stav – ne treba da se plašite vakcine, plašite se korone jer je bolest ta koja ugrožava i koja će odneti. Upravo te mlade žene u najlepšem stanju, trudnoći, doživljavaju pakao, rizik za sebe, za plod koji nose, koji nekad može fatalno da se završi“, upozorava Perišić, a prenosi N1.

On dodaje da su trudnice koje dođu zaražene koronom jako ugrožene.

„Zato se trudimo da se ili što pre porode ili, ako je rana faza trudnoće, onda gledamo da prođe bez substitucione terapije, sa varijantom kućne izolacije“, kaže Perišić.

Ističe da se „vrlo često prekasno dođe“ u bolnicu.

„Neka naša poražavajuća logika – neće mene ili nije valjda – ne možete tako, ovaj sistem je obezbedio sve što je potrebno da se korona uspešno leči“, kaže on.

Perišić kaže da je korona bolest koja može u 10 minuta promeniti sliku.

„Prvi put u karijeri vidim da sve ono što ste učinili za pacijenta ne mora da garantuje dobar ishod“, upozorava on.