Peporuka: Dozvoliti putovanja u zemlje EU za vakcinisane

0
Foto: Profimedia

Evropska komisija danas je izdala preporuku da se stranim državljanima koji su potpuno imunizovani i onima iz zemalja sa povoljnom epidemiološkom situacijom, dozvole putovanja u zemlje EU bez posebnih ograničenja.

„(Evropska) komisija predlaže da se dozvoli ulazak u EU iz nebitnih razloga ne samo svim osobama koje dolaze iz zemalja sa dobrom epidemiološkom situacijom, već i svim ljudima koji su primili poslednju preporučenu dozu vakcine koju je odobrila EU”, piše u saopštenju EK, prenosi Rojters.

Kako je navedeno, “ovo bi se moglo proširiti i na vakcine koje su završile postupak popisa SZO za hitnu upotrebu”.

“Pored toga, Komisija predlaže da se podigne … prag koji se odnosi na broj novih slučajeva KOVID-19 koji se koriste za određivanje liste zemalja iz kojih bi trebalo da budu dozvoljena sva putovanja “, navela je EK.

I Srbija na listi?

Uzimajući u obzir epidemilošku situaciju u zemlji, možemo da vidimo Srbiju na listi država kojima će biti dozvoljna putovanje u EU na osnovu predloženih kriterijuma, poručeno je danas u Evropskoj komisiji.

Povodom predloga Komisije, koji će do kraja maja razmotriti zemlje članice, o ublažavanju trenutnih ograničenja za nebitna putovanja u EU, posebno za vakcinisane građane trećih zemlja, u Briselu su imali dobru i lošu vest za građane Srbije, prenosi Blic.

U Komisiji napominju da će se “kriterijum vakcinacije”, odnosno otvaranja granica za one revakcinisane protiv kovida 19 odnositi samo na vakcine koje su prepoznate od strane Evropske agencije za lekove ili kao “hitne” odobrene od strane Svetske zdravstvene agencije.

“Sputnjik i Sinofaram nažalost nisu na tim listama, što znači da građani Srbije koji su primili te vakcine, neće biti u mogućnosti da uđu u EU na osnovu “vakcinacionog kriterijuma”, objašnjavaju u Komisiji.

Istovremeno, u Briselu naglašavaju da postoji i drugi, takozvani “epidemiloški kriterijum”, koji će biti “primaran” kada je u pitanju ukidanje restrikacija na putovanja u EU, a za koji se Srbija uveliko kandiduje.

“Drugi put do ukidanja restrikacija na ulazak u EU je lista zemlja sa povoljnom epidemiološkom situacijom. Tu smo predložili da se prag inficiranih u poslednjih 14 dana na 100.000 stanovnika podigne sa 25 na 100 osoba” naveli su u Evropskoj komisiji.

U Briselu napominju da će se trenutna lista od samo sedam zemlja kojima je odbrene ulazak u EU, uskoro “značajno proširiti” i da bi na njoj svakako trebalo da se nađe Izrael, ali i Srbija, i to na osnovu napretka u vakcinaciji.

Očekuje se da će zemlje članice EU do kraja maja razmotriti predlog Komisije i usvojiti novu, “proširenu” listu zemlja za čije će građane biti otvorene granice EU, uz eventualno poštovanje mera pri ulasku kao što je negativan test.