Pepeljuga je ipak stigla na bal: Priča o još jednom (ne)običnom Džou i putu kojim se ređe ide

0
EPA-EFE/Al Drago / POOL

Makar u nedelju, od trenutka kada se otvore kapije SoFi stadiona u Los Anđelesu, najpoznatiji Džo u SAD neće biti onaj sa prezimenom Bajden – naravno, ukoliko ne eskalira sukob na ukrajinskoj granici. Umesto ka Beloj kući i Vašingtonu, sve oči biće uprte ka Inglvudu i drugom, 54 godine mlađem Džou, koji će pokušati da zlatnim slovima ispiše poslednji pasus svoje verzije “Priče o Pepeljugi”.

Glavni protagonista ove priče je Džozef Li Burou, kvoterbek Sinsinati Bengalsa koji su samim ulaskom u Superboul napravili jedno od najvećih iznenađenja u novijoj istoriji NFL lige.

Glavna pouka Pepeljuge bila bi da poreklo nikada ne garantuje uspeh, što je u sportu, a pogotovo u Americi, našlo široku primenu. Svaki nepredviđeni uspeh nekog tima ili pojedinca bio bi okarakterisan sada već ustaljenom sintagmom “Pepeljugina priča”. Bengalsi su ove sezone bili upravo to – ekipa od koje je se (makar ne još par godina) nije očekivao ozbiljan rezultat, ali koja je uspela da se nađe na korak od istorije.

Američki mediji bili su preplavljenji izjavama i analizma igre Džoa Buroa. Njihovi istaknuti glasnogovornici Stiven Ej Smit i Skip Bejles dali su prednost Bengalsima u predstojećem Superboulu, dok je virtuelni svet opčinila Džoova fotografija pred meč finala konferencije, postavši vrlo brzo više nego podoban mim materijal.

Slava očigledno prija Burou, ali on načelno nije bio viđen kao neko ko je sposoban za velika dela. Nakon odluke da svoju koledž karijeru započne na Ohajo Stejtu, on je u naredne dve godine imao ulogu rezerve, odigravši samo deset utakmica. Uprkos tome što je diplomu zaradio upravo u Ohaju, odlučio je da fudbalsku karijeru nastavi na državnom univerzitetu u Luizijani (LSU).

Na LSU nije stigao u kočiji koja je sazdana od bundeve, ali to jeste bio put koji mu je promenio život. U svojoj poslednjoj godini na koledžu, Burou je odigrao verovatno najbolju sezonu ikada viđenu od strane jednog kvoterbeka. Titula je osvojena bez poraza, njegovo ime našlo se pored gotovo svakog rekorda koji ima neki značaj, a proglašen je i dobitnikom Hajsmanovog trofeja. Prvo poglavlje njegove bajke imalo je srećan kraj, ali, kao što to obično biva sa bajkama, pojavio se novi izazov.

Kao prvog pika na draftu, Buroa su izabrali Sinsinati Bengalsi – franšiza o čijim (ne)uspesima najbolje govori priča jednog navijača koji je se zakleo da će živeti na krovu sopstvene kuće, sve dok tim ne prekine podužu seriju bez pobede. Čekao je još 57 dana…

Početak je ponovo bio bolan. Katastrofalno loša ofanzivna linija i porozna odbrana ugušile su nesporan talenat, koji u timskoj igri kakva je američki fudbal nije mogao da dođe do izražaja. Moglo je da se desi da Burou uopšte ne stigne na bal, s obzirom da ga jedna od prošlogodišnjih proba umalo koštala karijere.

U utakmici 11. nedelje na FedEx Fildu u Vašingtonu, Burou je pokidao prednje i medijalne ligamente levog kolena, povredivši pritom i meniskus. Sezona je za njega bila automatski završena, a postojala je i bojazan da se neće opraviti na vreme za početak naredne.

Međutim, Džo se vratio, a uprava je za to odlučila da ga časti, izabravši njegovog saigrača iz LSU dana Džamara Čejsa kao pika prve runde. Tim je dodatno ojačan na svim pozicijama, ali niko nije mogao da predvidi da će Bengalsi dogurati do Superboula.

Prvo mesto u veoma kvalitetnoj diviziji donelo nije donelo previše optimizma navijačima, s obzirom na činjenicu da Bengalsi nisu pobedili u doigravanju još od 1991. godine. Niko nikada nije poslao SMS o pobedi Sinsinatija u plej-ofu, s obzirom na to da je prva poruka poslata godinu dana kasnije.

Umesto jedne, usledile su tri pobede – svaka neizvesnija od prethodne, uz razliku od samo tri poena na sve tri utakmice. Kvoterbekovi sa imenom Džo su sada do Superboula stizali ukupno devet puta, što je drugo najzastupljenije ime u istoriji najveće utakmice američkog fudbala. Prvo je, naravno, Tom.

Upravo je Džo Burou viđen kao naslednik legendarnog Toma Brejdija, koji je, uz navodan nagovor supruge Žizel, odlučio da se penzioniše.

Prvu priliku da započne sa izgradnjom sopstvenog kulta, Burou će imati u predstojećem Superboulu. Kladionice su mu ponovo podarile oreol autsajdera, koji mu je u dosadašnjem delu karijere dobro pristajao. Međutim, nikoga ne bi iznenadilo kada bi Bengalsi uspeli da zahuktale LA Remse, čiji tim vrvi od iskustva i kvaliteta, ostave bez rogova.

Koliki je uticaj Džoa Buroa u tome, najbolje svedoči izjava njegovog trenera Zaka Tejlora.

“Verujem da će za nekih devet ili deset meseci biti mnogo dece koja će dobiti ime Džo”.