Penzionisani papa traži oprost za postupanje u slučajevima zlostavljanja, ali negira da je bilo nedoličnog ponašanja

0
EPA-EFE/ETTORE FERRARI

Dve nedelje nakon što je u izveštaju utvrđeno da je penzionisani papa Benedikt Šesnaesti pogrešno postupao kada se odlučivalo o sudbini četiri sveštenika optuženih za seksualno zlostavljanje maloletnika dok je bio nadbiskup u Nemačkoj pre nekoliko decenija, on je u utorak priznao da su se „zloupotrebe i greške“ dešavale pod njegovim nadzorom, ali je negirao bilo kakvo nedolično ponašanje.

“Imao sam velike odgovornosti u Katoličkoj crkvi. Utoliko je moja bol veća zbog zlostavljanja i grešaka koje su se događale na tim različitim mestima za vreme mog mandata”, rekao je penzionisani papa, a prenosi Njujork tajms.

Optužbe su pogodile vrh Rimokatoličke crkve, koja se već 20 godina susreće sa brojnim obtužbama o seksualnom zlostavljanju unutar crkve.

“Tokom svog osmogodišnjeg upravljanja susreo sam se sa desetinama žrtava zlostavljanja tokom mnogih apostolskih putovanja i iz prve ruke sam video posledice takvih teških grešaka”, rekao je Benedikt XVI.

Benedikt, koji ima 94 godine, odgovarao je na izveštaj nemačke advokatske firme iz 20. januara koji je naručila nemačka crkva da ispita kako su se slučajevi seksualnog zlostavljanja rešavali u minhenskoj nadbiskupiiji od 1945. do 2019. godine.

U izveštaju se navodi da je identifikovano najmanje 497 žrtava zlostavljanja tokom 74-godišnjeg perioda koji je ispitivan i da je Benedikt pogrešno vodio četiri slučaja tokom svojih skoro pet godina kao nadbiskup. Benediktovi pravni stručnjaci su u svojoj analizi rekli da istražitelji nisu pokazali da je Benedikt znao za kriminalnu istoriju bilo kog od četiri sveštenika koji se dovode u vezu sa njim.

U svom odgovoru u utorak, Benedikt se posebno osvrnuo na jedan slučaj koji se odnosi na sveštenika pedofila. Advokati koji su vodili istragu utvrdili su da ih je Benedikt lagao tokom njihove istrage, kada je negirao da je prisustvovao sastanku u eparhiji na kom se raspravljalo o slučaju pomenutog sveštenika od 15. januara 1980. Zapisnik sa sastanka je ukazao da je on bio pristuan na tom sastanku.

Benedikt je to sada opisao kao slučajnnu grešku koja je protumačena preterano oštro.

„Za mene se pokazalo duboko štetnim što je ovaj previd iskorišćen da se baci sumnja u moju istinitost, pa čak i da me etiketira kao lažova“, rekao je Benedikt Šesnaesti.