Penzije u Srbiji od danas po švajcarskom modelu: Uvećanje od 5,4 odsto u januaru

1
Foto Profimedia

Od danas je u Srbiji u primeni indeksacija penzija po „švajcarskiom modelu“ koji podrazumeva njihovo usklađivanje sa 50 odsto inflacije i 50 odsto rasta prosečne zarade.

Primenom nove formule penzije će od januara biti uvećane 5,4 odsto, prenosi Danas.

„Švajcarska formula“ za utvrđivanje iznosa penzija bila je uvedena 2003. godine i primenjivana do 2006, kada je ukinuta na insistiranja Svetske banke, u okviru tadašnjeg aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), pa su od tada penzije usklađivane samo sa rastom inflacije.

Penzije su vanredno povećane 2008, a od 2010. godine su usklađivane samo sa cena i delom rasta BDP preko četiri odsto. U 2014. godini su u sklopu mera fiskalne konsolidacije smanjene penzije veće od 30.000 dinara, ali su kasnije nekoliko puta uvećavane bez ikakvog pravila, u zavisnosti od stanja u republičkom budžetu.

U 2019. je bila ukinuta indeksacija penzija i Vlada je imala diskreciono pravo da utvrdjuje da li će i koliko biti uvećanje penzionerskih primanja.

Većina evropskih zemalja ima formule za usklađivanje penzija, a najčešće se određuju u skladu sa rastom inflacije i prosečnih zarada.

1 KOMENTAR

  1. Nije bilo nikakvog umanjenja 2014. godine. To je bilo četvoro godišnje razbojništvo režimlija nad najslabijima. Istih onih koji su brutalno, kroz “zajam” za tobož ji preporod, najcrnju inflaciju ikada, ratove i dovođenje NATO bombardera, uništavali ovaj narod. Dok su NATO bombe rušile sve o o što su generacije stvarale i ubijale srpsku nejač, ovi kradljivci penzija su se nemilosrdno bogatili. Kome je od njih, u to vreme smrti i jada, falila dlaka s’ glave? Nikom! Navedite bar jednu normalnu zemlju u kojoj se desilo ovakvo razbojničko pljačkanje najstarijih građana! Gospodo novinari, ovaj narod je i vaš narod. Zašto mu onako prosto, narodski ne objasnite da je svakom zaposlenom uz njegov pristanak svakog meseca oduziman deo novca od plate, e da bi posle mogla da mu se isplaćuje penzija. A ovi su zavukli ruku u tu ušteđevinu i opljačkali je, spiskali na jelke od 90.000 evra, na “fontane”, na avione, kamione i ostalo. Podelili svojoj bagri, kao što će i sad deliti taksi bagri po 8.000 naših evra. Da su taj novac bar dali na kompletno renoviranje vrtića, škola i bolnica, pa da im i oprostimo. Ovako, nikad im ne smemo oprostiti. I ovaj “model” je samo nova pljačka penzionera.

Comments are closed.