Pentagon smanjuje broj vojnika u Avganistanu i Iraku u poslednjim danima Trampove administracije: “Blizu smo okončanja rata…”

0
(Beta/AP Photo/Robert Burns)

(Beta) – Šef Pentagona Kristofer Miler objavio je danas da je broj vojnika SAD u Avganistanu smanjen na 2.500, kao i u Iraku, u skladu sa željom odlazećeg predsednika Donalda Trampa da se stavi kraj na “beskonačne ratove”.

“SAD su danas više nego ikad bliže okončanju gotovo 20 godina rata”, rekao je vršilac dužnosti ministra odbrane SAD u saopštenju. On je imenovan na to mesto  početkom novembra posle otpuštanja njegovog prethodnika Marka Espera koji je oklevao da ubrza povlačenje američkih trupa.

Miler je rekao da je 2.500 vojnika dovoljno da se suprotstavi ekstremističkim grupama u Avganistanu i obučavaju avganistanskih vladinih snaga. 

“Sa 2.500 ljudi, komanda ima šta joj je potrebno da zaštiti Ameriku, naše stanovništvo i naše interese”, naveo je Miler i dodao da će potpuno povlačenje zavisiti od bezbednosnih uslova.

Kada je reč o smanjenju broja vojnika u Iraku Miler je rekao da je i tamo broj vojnih snaga SAD smanjen na 2.500, što po, njegovim rečima, odražava povećanje kapaciteta iračke vojske. 

“To smanjenje ne znači promenu politike SAD. SAD i koalicione snage ostaju u Iraku da osiguraju trajni poraz grupe Islamska država”, dodao je on.

“I dalje ćemo imati bazu za kontraterorizam u Iraku da podržavamo snage naših partnera sa vazdušnim i obaveštajnim kapacitetima,” rekao je on i dodao da su većinu operacija u Iraku već vodili irački partneri SAD.

Predsednik Donald Tramp, koji je naredio smanjenje u novembru, rekao je juče da je broj vojnih snaga u Avganistanu dostigao najniži nivo u 19 godina, ne navodeći o koliko vojnika je reč.

Prošlog februara Trampova administracija postigla je sa talibanima sporazum o povlačenju Amerikanaca iz Avganistana u roku od 18 meseci, posle 19 godina aktivnosti u toj zemlji. 

SPECIJALNA NOVOGODIŠNJA AKCIJA

104 NEDELJNIKA i 12 poklon knjiga po neverovatnoj ceni od samo 11.999 dinara!

52 NEDELJNIKA i poklon knjiga “ISTORIJA 21. VEKA” za samo 7.999 dinara!