Pensilvanija i Nevada potvrdile Bajdenovu pobedu na predsedničkim izborima: “Imao je 80.000 glasova više od Trampa…”

0
Foto: Profimedia

(Beta) – Američka savezna država Pensilvanija danas je potvrdila pobedu Džozefa Bajdena na predsedničkim izborima nakon što je u ponedeljak država Mičigen takođe potvrdila pobedu kandidata demokrata.

Guverner Pensilvanije Tom Volf napisao je na Tviteru da je izborna komisija danas potvrdila rezultate predsedničkih izbora održanih 3. novembra.

Volf je dodao da je potpisao potvrdu pobede Bajdena i njegova kandidatkinje za potpredsednika SAD Kamale Haris u toj državi koja donosi 20 elektorskih glasova.

Konačni rezultati daju Bajdenu prednost od 81.000 glasova, od ukupno oko 6,9 miliona glasova. U Pensilvaniji je 2016. republikanac Donald Tramp pobedio tada kandidatkinju demokrata Hilari Klinton. Imao je tada prednost od 44.000 glasova.

Država Mičigen je u ponedeljak potvrdila pobedu Bajdena, a ta pobedu mu donosi 16 elektorskih glasova.

Takođe, Vrhovni sud savezne države Nevade presudio je danas da je Bajden u toj državi pobedio Trampa na predsedničkim izborima održanim 3. novembra, čime je ozvaničen rezultat glasanja.

Ta jednoglasna odluka sedam nestranačkih sudija daje Bajdenu šest elektroskih glasova iz te zapadne američke države.

Sudska procedura je izazvala dodatnu kontrolu usred pravnih napora Trampovog štaba i republikanske stranke da se spreči prihvatanje svih 1,82 miliona glasova poslatih poštom i da se prekine brojanje 1,4 miliona ostalih glasova.

Bajden je pobedio u Nevadi sa 33.596 glasova prednosti, odnosno sa 50,06 odsto, dok je Tramp dobio 47,67 procenata glasova.

Odziv više od 1,8 miliona registrovanih glasača u toj državi iznosio je gotovo 77,3 odsto, dok je 76,8 odsto bila tokom predsedničkih izbora 2016. godine, kada je demokratkinja Hilari Klinton dobila Nevadu s nešto manje od 2,5 odsto prednosti u odnosu na Trampa.

U SAD je uobičajeno da svaka savezna država pojedinačno potvrđuje svoje izborne rezultate. Međutim, odbijanje Donalda Trampa da prizna poraz, kako je najavljeno 7. novembra, ove godine je otežalo je i odložilo taj proces u ključnim državama koje donose najviše elektorskih glasova.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500