Pens odbio da smeni Trampa pozivajući se na 25. amandman: “Nije u interesu naše nacije…”

0
Foto: Profimedia

Potpredsednik Sjedinjenih Američkih Država Majk Pens je odbio apele demokrata i pojedinih republikanaca da se pozove na 25. amandman američkog Ustava i smeni odlazećeg predsednika Donalda Trampa, prenosi CNN.

Pens je to saopštio u pismu koje je predao predsednici Predstavničkog doma iz redova demokrata Nensi Pelosi.

“Sada, svega osam dana pred istek predsedničkog mandata Vi i demokrate zahtevate da se kabinet i ja pozovemo na 25. amndman. Ne verujem da je takav postupak u najboljem interesu naše nacije ili u skladu sa našim Ustavom”, napisao je Pens.

On je u pismu dodao i da nije “popustio pred političkim pritiskom da mimo svojih ustavnih ovlašćenja utiče na ishod izbora”.

“Isto tako, neću ni sada popustiti ni pred naporima Predstavničkog doma da igram političke igre u ovim tako ozbiljnim vremenim u životma naše nacije”, napisao je Pens.

Potpredsednik je naglasio i da bi pozivanje na 25. amandman “na takav način bio strašan presedan” i pozvao Pelosi i sve ostale članove Kongresa da “smanje tenziju i rade na ujedinjenju naše zemlje dok se svi pripremamo za inauguraciju novoizabranog predsednka Džoa Bajdena”.

Pens se takođe obavezao da će raditi na mirnom i glatkom prenosu vlasti u preostalim danima.

Predstavnički dom je nekoliko sati kasnije ipak formalno izglasao i odobrio rezoluciju u kojoj se traži da predsednik Tramp bude smenjen sa funkcije putem pozivanja na 25. amandman, a zbog nasilnih nemira i napada na Kapitol prošle nedelje.

U pomenutoj rezoluciji, demokrate u Predstavničkom domu pozivaju poptredsednika SAD “da odmah iskoristi svoja ovlašćenja prema članu četiri 25. amandmana i, zajedno sa ostalm članovima kabineta, izjavi ono što je očigledno – da predsednik SAD nije u stanju da uspešno obavlja dužnost”.

SPECIJALNA NOVOGODIŠNJA AKCIJA

104 NEDELJNIKA i 12 poklon knjiga po neverovatnoj ceni od samo 11.999 dinara!

52 NEDELJNIKA i poklon knjiga “ISTORIJA 21. VEKA” za samo 7.999 dinara!