Pens objavio da je “vlada SAD pomogla Pfizeru da razvije vakcinu”, kompanija demantuje: “Netačno da smo deo programa, nismo dobili novac…”

1
Foto: Profimedia

Vakcina protiv koronavirusa je na vidiku, uz najavu prvih privremenih rezultata u velikim ispitivanjima koja pokazuju da kandidat kompanija Pfizer i BioNtech ima efikasnost od 90 odsto, tvrde proizvođači, čija analiza pokazuje mnogo bolje performanse nego što se većina stručnjaka nadala, prenosi Gardijan.

Ipak, bilo je onih koji su ovaj uspeh hteli da pripišu i sebi, svesno ili ne. Naime, dosadašnji potpredsednik Sjedinjenih Američkih Država Majk Pens objavio je na Tviteru da je kompanija Pfizer bila deo programa Operacija “Warp Speed” i da je program – “koji je nastao zahvaljujući i ideji predsednika Trampa” – pomogao razvoju vakcine.

Međutim, Pfizer je nedugo potom demantovao Pensove tvrdnje.

“Nikada nismo bili deo tog programa. Nismo dobili novac od vlade SAD”, saopšteno je iz kompanije.

Američka biotehnološka kompanija Moderna jeste deo Operacije “Warp Speed”. Štaviše, ključni je kandidat za vladin program vakcinacije, pa je dosadašnji potpredsnik možda pomešao kompanije. Reč je ujedno i o najvećem konkurentu BioNtech-a.

Osnovana i sa sedištem u Kembridžu u državi Masačusets, sa milijardama dolara rizičnog kapitala američkih investitora.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500

1 KOMENTAR

Comments are closed.