Pendreci, suzavac, hapšenja: Policija udara na žene koje se protive zabrani abortusa

0
SOPA Images / Sipa Press / Profimedia

(Beta) – Poljska policija, medju kojima i policajci u civilu koji su koristili pendreke, intervenisali su sinoć u Varšavi protiv hiljada Poljakinja suzavcem, a kako je saopštila prestonička policija, uhapsili su 20 demonstranata.

“Uhapšeno je 20 osoba, u 13 slučajeva zbog prestupa, sedmoro je već pušteno. Neki nisu hteli da daju svoje podatke zato su prevezeni u policijske stanice. Legitimisano je 497 ljudi, za 320 je podnet zahtev sudu da budu kažnjeni a 297 je prijavljeno sanitarnoj inspekciji”, kazao je danas o intervenciji policije u Varšavi portparol policije Silvester Marčak.

Opštepoljski štrajk žena uprkos sanitarnim merama zbog pandemije kovid-19 od 22. oktobra svakodnevno izvodi stotine hiljada Poljakinja na ulice širom zemlje da protestuju protiv presude Ustavnog suda da se zabrani veštački prekid trudnoće i u slučaju kada je plod teško deformisan ili bi se rodila neizlečivo bolesna beba osudjena na kratak život u neizmernoj patnji.

Sinoć su u Varšavi žene planirale da blokiraju Sejm poljskog parlamenta, ali kada ih je policija kordonom sprečila da pridju, demonstranti su prešli pred državnu televiziju TVP i osvetlili njenu zgradu simbolom protesta, crvenom munjom.

Policija ih je pozivala da se zbog sanitarnih mera razidju a kada su demonstranti odlučili da nastave šetnju gradom i povuku se sa trga jake policijske snage su ih opkolile, a nekoliko stotina saterale u usku ulicu sa namerom da ih legitimišu.

“Ako neko krši zakon mora da računa da će biti uhapšen. Imali smo situaciju da je masa htela da napusti trg nekažnjeno. Okupljanje u ovom trenutku predstavlja opasnost”, kazao je portparol varšavske  policije.

Prema izveštajima reportera poljskih medija na licu mesta pravu paniku je u masi izazvala intervencija policajaca u civilu od kojih mnogi nisu imali trake na ruci sa oznakom policija a napali su demonstrante pendrecima te su prvi izveštaji javljali da su protest Poljakinja napali maskirani fudbalski huligani.

“Jučerašnji skup je bio nelegalan i nije bio miran. Policajci su upotrebi suzavac i silu a i dalje ćemo to koristiti u takvim situacijama. Cilj je bio da se demonstranti legitimišu i prijave sanitarnim vlastima”, kazao je Marčak.

Energičnije mere policije prema učesnicima protesta Poljakinja protiv gotovo potpune zabrane abortusa zahtevao je već nekoliko dana lider vladajuće poljske stranke Pavo i Pravda Jaroslav Kačinjski koji je odnedavno vicepremijer odgovoran za resore bezbednosti.

Kačinjski je tokom sinoćnjih protesta na informaciju na sednici Sejma da je policija privela potpredsednika Sejma iz opozicione Levice, Vlodjimježa Čažastog zapretio opoziciji da će mnogi na robiju zato što podržavaju ulične proteste.

“Sve te demonstracije koje ste podržavali koštale su mnogo ljudi života. Krvave su vam ruke. Ne treba da budete u ovoj sali. Počinili ste zločin. Ako bude pravne države mnogi od vas će na robiju” vikao je Kačinjski na poslanike opozicije koju su kao odgovor skandirali “Robijaćeš”.

Na promenjeno ponašanje policije za razliku od protesta prethodnih dana požalili su se i neki opozicioni poslanici a mediji su prikazali snimke kada poslankinja pokušava da se legitimiše policiji propusnicom poslanika a dobija suzavac u lice, ili policajac jednostavno pocepa propusnicu.

“Policija je insistirala da se razidjemo a na to nam je onemogućavala da se razidjemo. Odbijali su da nam daju svoj službeni broj. Policija će biti sve brutalnija ali mi ćemo protestovati dok ne postignemo cilj, u mom slučaju dok vlada ne podnese ostavku”, kazala je za list Gazeta viborča jedna od organizatorki protesta Marta Lempart.

Glavni zahtev demonstranata jeste da se povuče presuda Ustavnog suda kojom je pooštren ionako jedan od najrestriktivnijih zakona o veštačkom prekidu trudnoće u Evropi i to tako da sada Poljakinje imaju pravo na abortus samo ako je trudnici ugrožen život i zdravlje ili ako je trudnoća plod krivičnog dela – silovanja ili incesta.