Pendarovski: “Ne očekuje se veći talas migranata iz Grčke…”

0
Foto: Profimedia

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski izjavio je danas da trenutno nije registrovan povećan broj ilegalnih migranta, ali da je njegova zemlja spremna da se izbori sa eventualnim novim talasom.

On je to rekao tokom obilaska pripadnika armije stacioniranih na granici sa Grčkom, odakle u najvećem broju pristižu migranti, saopštio je kabinet predsednika Severne Makedonije. 

“Ne očekuje se veći talas migranta koji bi iz susedne Grčke ušli u Severnu Makedoniju. Ali i da se to desi sve nadležne institucije su spremne. Mi smo spremni i, ponavljam, ne možemo to da uradimo sami, već uz odličnu saradnju sa partnerskim državama u okviru NATO i našim susedom Grčkom”, rekao je Pendarovski.

Na južnoj granici je pre dva dana povećan broj pripadnika armije, a državni organi, istakao je, “na dnevnom nivou prate šta se ovde dešava, a svakodnevno imamo i sastanke Upravljačkog komiteta Centra za upravljanje krizama, gde svaka nadležna institucija ima svog predstavnika, uključujući i kabinet predsednika Republike”.

Istovremeno, kako je dodao Pendarovski, pritisak migranata je sad na tursko-grčkoj granici, ocenivši da “taj talas izbeglica liči na onaj 2015. i 2016. godine”.

(Beta)