Pelosijeva se sastala sa predsednicom Tajvana: “SAD su odlučne da sačuvaju demokratiju ovde i širom sveta”

0
EPA-EFE/CENTRAL NEWS AGENCY / POOL

(Beta-AP) – Predsednica Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi, koja predvodi delegaciju Kongresa u poseti Tajvanu, izjavila je danas da SAD ostaju posvećene podršci Tajvanu.

“Danas se svet suočava sa izborom između demokratije i autokratije. Odlučnost Amerike da očuva demokratiju ovde na Tajvanu i širom sveta ostaje čvrsta”, rekla je ona tokom sastanka sa predsednicom Tajvana Cai Jing Ven.

Pelosi je istakla da Tajvan u Kongresu SAD ima podršku obe partije i pohvalila demokratiju na ostrvu.

Cai je zahvalila Pelosi na njenoj dugogodišnjoj podršci i dodala da Tajvan ne odustaje od nezavisnosti.

“Suočen sa namerno pojačanim vojnim pretnjama, Tajvan neće odustati. Čvrsto ćemo podržavati suverenitet naše nacije i nastaviti da držimo liniju odbrane demokratije”, rekla je Cai.

Pelosina poseta povećala je tenzije između SAD i Kine više nego posete drugih članova Kongresa, zbog njene funkcije. Ona je prvi predsedavajući Predstavničkog doma koji je došao na Tajvan u proteklih 25 godina.

Peking, koji Tajvan smatra svojom teritorijom i protivi se bilo kakvom diplomatskom kontaktu tajvanskih zvaničnika sa drugim državama, uputio je oštre rekacije i sinoć najavio više vojnih vežbi u blizini Tajvana.

Kina je takođe u pravcu Tajvana poslala grupu od 21 aviona, koja uključuje i borbene avione.

Pelosi, koja predvodi delegaciju sa još pet članova Kongresa, sastala se ranije danas sa predstavnicima tajvanskog parlamenta.

Ona će kasnije danas posetiti muzej posvećen ljudskim prava u Taipeiju, pre nego što otputuje u Južnu Koreju, sledeću zemlju na turneji delegacije SAD po Aziji, koja uključuje i Singapur, Maleziju i Japan.