Pelosi: “Ako Tramp ne ode dobrovoljno, pokrećemo impičment…”

0
Američki predsednik Donald Tramp i predsedavajuća Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi (Foto: Profimedia)

Predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi izjavila je večeras da će ova institucija pokrenuti proces impičmenta predsednika Donalda Trampa zbog njegove uloge u nasilnom upadu u Kapitol pre dve večeri, ako on “odmah” ne podnese ostavku, apelujući na republikance da se pridruže naporima demokrata o njegovoj smeni, prenosi Njujork tajms.

U pismu članovima Predstavničkog doma, Pelosi se pozvala na ostavku Ričarda Niksona zbog skandala “Votergejt” kada su se pozivu na ostavku predsednika pridružili i republikanci, nazivajući Trampove postupke “užasavajućim napadom na američku demokratiju”.

“Republikanci u Kongresu treba da pozovu Trampa da odmah napusti svoj kabinet. Ako on te ne uradi dobrovoljno, Kongres će nastaviti sa našom akcijom”, rekla je Pelosi.

Podsetimo, predsednica Predstavničkog doma Pelosi je juče takođe pozvala potpredsednika Pensa da se pozove na 25. amandman i smeni predsednika Trampa zbog nereda ispred Kapitola i saopštila da će, ako se to ne dogodi, možda pokrenuti impičment.

“Pridružujem se lideru demokrata u Senatu Čaku Šameru u zahtevu upućenom potpredsedniku Pensu da smeni predsednika odmah, pozivajući se na 25. amandman”, rekla je Pelosi.

“Ako potpredsednik i kabinet ne budu delovali, Kongres će možda biti spreman da pokrene impičment, što je mišljenje mog poslaničkog kluba, ali i američkog naroda”, rekla je Pelosi.

Šamer je među prvima iz redova demokrata Pensa pozvao da se pozove na 25. ustavni amandman koji omogućava da potpredsednik i većina u predsednikovom kabinetu proglase šefa države “nesposobnim” za dalje obavljanje funkcije i uklone ga sa vlasti.

Šumer je takođe rekao da ukoliko Pens to odbije, onda bi Kongres trebalo da pokrene postupak za opoziv.

“Ovaj predsednik ne bi trebalo da ostane na funkciji ni dan više”, dodao je Šumer.

Prema pojedinim američkim medijima, Trampovi ministri su sinoć razgovarali o mogućnosti da se pozovu na 25. amandman američkog Ustava.

Prema tom amandmanu, koji je usvojen nakon ubistva Džona Kenedija 1963. godine, ukoliko potpredsednik i većina članova kabineta dostave predsedavajućem Senata ili predsedavajućem Predstavničkog doma pisano obaveštenje da predsednik nije sposoban da obavlja svoje dužnosti, potpredsednik će tog trenutka preuzeti ovlašćenja i obaveze kao vršilac dužnosti predsednika.

SPECIJALNA NOVOGODIŠNJA AKCIJA

104 NEDELJNIKA i 12 poklon knjiga po neverovatnoj ceni od samo 11.999 dinara!

52 NEDELJNIKA i poklon knjiga “ISTORIJA 21. VEKA” za samo 7.999 dinara!