Peking: “U kinesko-američkim odnosima nema mesta hladnoratovskom mentalitetu…”

0
(BETAPHOTO/CHINA GLOBAL TELEVISION NETWORK CORPORATION/MO)

(Beta) – Nastavak ping-pong diplomatije služi kao podsetnik SAD da kinesko-američkim odnosima ne treba da dominira hladnoratovski mentalitet i da ne treba biti mesta povlačenju ideoloških linija ili konfrontacija, rekao je portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine Džao Liđijen, prenosi Kineska medijska grupa (CMG).

Kina i SAD će se udružiti u mešovitom dublu na Svetskom prvenstvu u stonom tenisu 2021. prilikom 50. godišnjice ping-pong diplomatije, saopštila je u ponedeljak Međunarodna stonoteniska federacija.

“To je nešto zbog čega treba da se raduju ljubitelji stonog tenisa i sportska zajednica Kine i SAD, kao i dva naroda koji podržavaju kinesko-američko prijateljstvo”, rekao je Džao na redovnoj konferenciji za novinare u Pekingu.

Pre pedeset godina, američki stonoteniski tim je bio pozvan od strane kineskih kolega da poseti Kinu na završetku 31. Svetskog prvenstva u Nagoji u Japanu. Američki stonoteniseri sleteli su u Peking 10. aprila 1971. godine, postavši prva američka grupa koja ga je posetila od osnivanja Narodne Republike Kine 1949. Kineski tim je otišao u uzvratnu posetu SAD naredne godine.

Veruje se da su ovi događaji na kraju stvorili uslove za istorijsku posetu tadašnjeg predsednika SAD Ričarda Niksona Kini 1972, kada je Hladni rat bio na vrhuncu, što je jasno odredilo pravac za normalizaciju odnosa Kine i SAD u godinama koje su usledile.

“Iz ovog poglavlja istorije najvažnija je inspiracija da sve dok se drže međusobnog poštovanja i ravnopravnog tretmana, zemlje sa različitim istorijskim poreklom i društvenim uređenjima mogu da ostvare miran suživot i saradnju u kojoj sve strane dobijaju”, podvukao je Džao.

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite ime