Ruski regulatori naložili su Tinderu, popularnoj aplikaciji za upoznavanje, da se pridržava novih ruskih zakona o internetu, što je dovelo do zabrinutosti da bi državne sigurnosne službe mogle dobiti pristup intimnim podacima i porukama svojih građana, piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku.

Roskomnadzor, vladina agencija koja nadzire internet, dodala je 31. maja Tinder u registar organizacija za „širenje informacija“ – što obuhvata web stranice, aplikacije i servise za razmenu poruka (messenger) – koji mora čuvati podatke o lokalnim korisnicima na serverima unutar zemlje.

Uključivanje u listu zahtijeva od kompanija da prikupljaju i predaju podatke u slučaju da sigurnosne službe to zatraže.

U saopštenju za RSE od 3. juna, Tinder nije naveo da li će predati informacije ako to ruske službe sigurnosti zatraže.

„Primili smo zahtjev da se registrujemo kod ruskih vlasti i od sada smo registrovani da bismo se uskladili s propisima. Međutim, ovom registracijom se ni na koji način ne dijele korisnički ili lični podaci s nekim ruskim regulatornim tijelima i mi nismo predali nijedan podatak njihovoj vladi“, rekao je glasnogovornik Tindera.

Prema procenama ruskih medija, Tinder u Rusiji ima oko 200.000 korisnika. Lideri na tržištu su ruske platforme Mamba i Badoo, koje se već od ranije nalaze u pomenutom registru.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.