“Patroldžije” ili “parapolicijske snage”: Svi pričaju o “građanskoj policiji”

0
Foto: Profimedia / Ilustracija

Prethodnih dana, u javnosti je pokrenuta polemika o postojanju takozvane građanske policije.

Najpre se pojavila inicijativa Centra za bezbednost, istrage i odbranu DBA za uvođenje “građanske policije”, da bi se potom oglasili opozicija i MUP.

Šta bi, u stvari, prema zamisli Stevana Đokića iz Centra DBA koji je inicijator ove ideje, građanska policija trebalo da radi?

On kaže da bi slučajeve policiji dojavljivali besplatno, a da bi, umesto pištolja, bili opremljeni radio vezom.

Stevan Đokić je rekao i da bi “umesto pištolja, bili opremljeni radio vezom”.

Đokić je za N1 rekao da “građanska policija” nije način da građani preuzmu posao policije, već da sarađuju sa njom.

U Centru DBA koji se bavi, kako navode, razvojem bezbednosti u privatnim obezbeđenjima i detektivskim agencijama, odredili su i ko bi mogao da učestvuje u Građanskim patrolama.

Prema njihovim navodima, “patroldžije” bi mogle biti i svršeni studenti studija bezbednosti, ali i bivši policajci.

“To bi bili ljudi koji nemaju krivični dosije”, rekao je Đokić.

Narodna poslanica i potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić, međutim, na Tviteru je objavila da upravo Đokić poseduje krivični dosije.

U tom dosijeu navodi se da ga je policija od 1993. do 2006. sedam puta evidentirala.

I sam Đokić je potvrdio da je nekoliko puta privođen, ali da nikada nije bio osuđen.

Marinika Tepić zatražila je od ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića da odgovori po kom osnovu se uvode kriminalci u sistem tog ministarstva i na osnovu kog projekta se uvodi u sistem nešto što se zove “građanska patrola”.

Tepić se zapitala zašto postoji kontinuirana ideja da Srbija treba da ima neke parapolicijske snage i podsetila da je i do sada bilo pokušaja da se uvede pomoćna policija. 

Tepić je kazala da SSP osuđuje uvođenje te “građanske patrole” navodeći da organizacija DBA već sarađuje sa MUP-om.

Ona je kazala da se “oni uvode u sistem na taj način da zloupotrebljavaju neinformisane i nevine građane, slučajne prolaznike time što izdaju i proizvode značke i legitimacije, kao i svoja ‘službena vozila’ koja su brendirana gotovo identično kao vozilima MUP-a.

Državna sekretarka Ministarstva unutrašnjih poslova Biljana Popović Ivković navela je danas da potpredsednica Stranke slobode i pravde i poslanica Marinika Tepić lažno predstavlja incijativu za formiranje građanskih patrola kao projekat MUP-a, preneo je Danas.

Kako se navodi u izjavi Popović Ivković, inicijativa jedne od organizacija iz civilnog sektora za formiranje građanskih patrola nije projekat MUP-a, niti MUP u istom učestvuje, kao i da MUP niko nije kontaktirao na temu pomenute inicijative.

„Šokirana sam neodgovornošću nekoga ko je poslanik, a ko već danima iznosi apsolutne laži i pravi konstrukcije na kojima bi joj pozavideli i pisci holivudskih blokbastera, nanoseći bez trunke srama štetu ugledu institucija i ugledu države Srbije“, rekla je Popović Ivković i dodala da je Tepić „iskonstruisala nekakvu priču o formiranju parapolicije“.

Profesor prava Bogoljub Milosavljević rekao je za N1 da zadatak patroliranja pripada policajcima, a ne građanima, zbog čega je ideju o civilima koji nadgledaju druge lako zloupotrebiti za potrebe političkih stranaka.

“Takve stvari se dešavaju u nekim revolucionarnim vremenima, kada se neke partijske vojske prave, ali svi ti pokušaji i takvi modeli završavaju nesrećno. To je tipično za neke druge modele i režime vlasti, a ne za demokratsko društvo”, rekao je on.