(Beta) – Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije i vladike sastali su se danas sa izaslanicima EU i SAD Miroslavom Lajčakom i Metjuom Plamerom i podržali dijalog Beograda i Prištine, ali pod uslovom da na bilo koji način ne ugrožava ili dovodi u pitanje interese Crkve, naroda i države Srbije, saopštila je SPC.

SPC je prenela da su specijalni izaslanik Stejt departmenta za Zapadni Balkan Metju Palmer i specijalni predstavnik EU za dijalog između Beograda i Prištine obavestili patrijarha i episkope o aktivnostima radi nastavka dijaloga predstavnika Beograda i Prištine.

Patrijarh Porfirije je izneo stav da kroz dijalog treba ići ka evropskom rešenju, koje je u duhu Evropske unije, gde „granice omekšavaju i postaju manje važne“.

SPC u saopštenju podsećaa na svoj stav da je na Kosovu došlo do „nezakonite secesije dela teritorije i da ne postoji način da neko nametne rešenje koje će prihvatiti nezakonitu secesiju“.

Episkopi su naglasili zabrinutost zbog odnosa prištinskih vlasti prema Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi koja dosledno poštuje tamošnje zakone.

„Očekujemo da institucije poštuju Crkvu, da ne nasrću na naše ime, naš identitet, i poreklo naših svetinja“, istakao je patrijarh Porfirije.

Palmer i Lajčak su, kako je navela SPC, rekli da se angažuju i na rešavanju problema na nižem, opštinskom nivou, kao što je pitanje statusa i imovine manastira Visoki Dečani, podsetili na zahtev Prištine da se s liste ugroženih spomenika kulture pod zaštitom Uneska, uklone manastiri Pećka Patrijaršija, Visoki Dečani i Gračanica, kao i crkva Bogorodice Ljeviške u Prizrenu.

Rekli su da se zalažu za pravo slobode kretanja, kao i druga pitanja od najvećeg značaja za svakodnevni život SPC i vernika na Kosovu i Metohiji.

Palmer i Lajčak su, prenela je SPC, naglasili da „ne nose nikakva gotova i unapred pripremljena rešenja i pritiske nego da razgovori koje vode sa patrijarhom i arherejima svedoče da žele pošteno i pravedno rešenje“.

Patrijarh i episkopi su zahvalili predstavnicima EU i SAD na angažovanju, koje kako su naveli može bitno da olakša težak život sveštenstva, monaštva i srpskog pravoslavnog naroda na Kosovu i Metohiji.

Patrijarh je rekao da njihovu misiju pošto je zasnovana na dijalogu vide kao jevanđelsku i da su uvek spremni na dijalog.

„Za nas su Кosovo i Metohija, Republika Srpska i Crna Gora od životne važnosti“, poručio je patrijarh i istakao da nije nepoznanica da Vladu u Prištini dijalog suštinski ne interesuje, što „ubedljivo potvrđuju problemi manastira Visoki Dečani, zahtev upućen Unesku i svakodnevne teškoće SPC i naroda širom južne srpske pokrajine“.

Izaslanik EU Miroslav Lajčak je na svom Tviter nalogu objavio da su se on i Palmer sastali sa patrijarhom Porfirijem i da je to bio „dobar prvi sastanak“.

„Razmenili smo stavove o dijalogu i regionu“, napisao je Lajčak na Tviteru uz fotografiju s Palemerom i patrijarhom.

Komentar(1)

  1. Bobby
    5. јун 2021. 23:25

    Непознато је из ког разлога је у својој поруци Патријарх изоставио господина председника Србије ? Ваљда из тог разлога што порука не би имала смисла, јер је све чега се око Косова дохватио, у томе и издао националне интересе.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.