Vučić i patrijarh Porfirije razgovarali o podršci izbeglicama iz Ukrajine

0
EPA-EFE/FEHIM DEMIR

(Beta) – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je večeras sa Patrijarhom srpskim  Porfirijem, koji je predsedniku predočio svoju inicijativu u vezi sa podrškom izbeglicama iz Ukrajine.

Patrijarh je naglasio da su se Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici u velikoj meri angažovali oko pomoći ljudima sa područja zahvaćenim ratnim dejstvima.

Kako je saopšteno iz predsedništva, Vučić je obećao dodatno angažovanje države kako bi izbeglice iz Ukrajine dobile blagovremenu i adekvatnu pomoć.

“Predsednik i patrijarh razovarali su i o situaciji na Кosovu i Metohiji, a predsednik je informisao patrijarha o poslednjim odlukama prištinskog rukovodstva, situaciji u regionu, kao i o izazovima sa kojima se Srbija suočava u svetlu događanja u Ukrajini”, navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da je partijarh Porfirije detaljnije obavestio predsednika Vučića o napadima na Srpsku pravoslavnu crkvu i njenu imovinu, posebno na Кosovu i Metohiji i naglasio da je važno očuvati zajedništvo i jedinstvo srpskog naroda.

“Predsednik i patrijarh su se saglasili da je obaveza od najvećeg značaja očuvati mir i stabilnost, pri čemu na prvom mestu treba voditi računa o nacionalnim i državnim interesima u cilju očuvanja stabilne budućnosti građana Srbije”, saopštila je pres služba predsednika.