Patrijarh Porfirije: “Ubrzo potpisujem ugovor o međusobnim odnosima SPC i Crne Gore”

0
screenshot/hrt

(Beta) – Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije rekao je da će nakon uskršnjih praznika posetiti Crnu Goru, gde bi sa premijerom te zemlje Zdravkom Krivokapićem trebalo da potpiše Temeljni ugovor o međusobnim odnosima SPC i tamošnjih državnih institucija.

On je u intervjuu za hrvatski Večernji list, objavljenom na veb-sajtu SPC, naveo da nakon izmena Zakona o slobodi veroispovesti ne postoji razlog da crkva i država ne sarađuju, kao i da SPC nema nikakav problem sa postojanjem bilo koje države.

“Naravno ukoliko su na delu poštovana prava njenih vernika, posebno kada ti vernici čine većinu stanovnika”, dodao je patrijarh Porfirije.

On je takođe rekao da “Kosovski zavet” nije magijska ili mitska kategorija, već duhovna.

“Kosovski zavet je izraz vernosti srpskog naroda Hristu, izraz potpune vere u vaskrsenje, onakve vere o kakavoj čitamo na stranicama starih spisa”, izjavio je patrijarh.

On je takođe rekao i da je više od 200.000 Srba proterano sa Kosova, da je posle 2000. godine na tom području devastirano četrdeset crkava, kao i da je prošlog meseca bilo nekoliko napada na hrišćanske hramove.

“Hipotetički, kada bi se desilo ono što se neće desiti nikada, odnosno da Crkva prizna na nasilju stvorenu lažnu državu, da li bi nasilje prestalo ili bi se pojačalo? Duhovnost koja se razvija ili manifestuje nesputana državnim granicama je neka vrsta socijalne utopije. Duhovost kao kompleksan fenomen vezan je za realitete života”, zaključio je patrijarh Porfirije.