(Beta) – Patrijarh Porfirije posetio je danas u Zagrebu Srpsku pravoslavnu gimnaziju „Кantakuzina Кatarina Branković“ i poručio đacima i nastavnicima da će se truditi da čini više za školu nego dok je, donedavno, bio mitropolit zagrebačko-ljubljanski.

„Moramo da svedočimo istinu Jevanđelja koje nas poziva na ljubav prema svakom čoveku. Ma koliko ta istina bila komplikovana i teška i ma koliko ponekad bili u izazovu da se ponekad projavi neka vrsta nezadovoljstva i agresije, bolje je da to sve prevazilazimo i preobražavamo i sigurno je da ćemo biti stabilni i mirni, a bićemo i radosni“, rekao je patrijarh Porfirije.

Kako je prenela je Informativna služba Srpske pravoslavne crkve (SPC), patrijarh je dodao da „kada smo gnevni i nosimo u sebi agresiju, tada nema mira ni radosti, nego se samo produbljuje frustracija u svakome od nas“.

On je naveo da služba mitropolita u Zagrebu jeste izazovna, ali ga je „nezasluženo obogatila“.

„Ne samo da sam mnogo naučio, već sam mnogo puta bio obradovan raznim neočekivanim i iznenađujućim situacijama, a pre svega ljudima, među kojima ste svi vi“, rekao je patrijarh Porfirije, obraćajući se učenicima i nastavnicima škole.

Patrijarh Porfirije će, kako je ranije javila Radio televizija Srbije, sutra posetiti stanovnike Banije koji su stradali u decembarskom zemljotresu.

Po povratku u Zagreb, patrijarh će posetiti bazu Civilne zaštite Lekenik, gde se očekuje isporuka dva velika i četiri manja kontejnera, koja će donirati SPC i ambasada Srbije u Zagrebu području Banije stradalom u zemljotresu.

Poseta patrijarha Porfirija je nastavak pomoći koju SPC šalje stanovnicima Banije, usmeravanu iz mitropolije zagrebačko-ljubljanske, u koordinaciji s humanitarnom inicijativom Srpskog narodnog vijeća „Banija je naša kuća“.

Patrijarh Pofirije izabran je za poglavara SPC protekle sedmice, privremeno obavlja i dužnost administratora mitropolije zagrebačko-ljubljanske na čijem je čelu bio više godina.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.