Patrijarh Porfirije: Razumimo se međusobno, jedni drugima smo potrebni

0
Printscreen/YouTube/Televizija Hram

(Beta) – Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) posetio je danas Upravu za odnose sa crkvama i verskim zajednicama najavljujući nove aktivnosti na održavanju konferencija, napominjući da one ni do sada nisu bile “samo teološke rasprave već su namenjene celom društvu”.

“Te konferencije su doprinos sveukupnom pokušaju da razumemo jedni druge, da smo jedni drugima potrebni. To je na opšte dobro”, rekao je patrijarh Porfirije, posle sastanka sa direktrom Uprave za odnose sa crkvama i verskim zajednicama Vladimirom Roganovićem.

Kako je rekao, na sastanku su sagledavali kako mogu još više da doprenesu “zbližavanju, medjusobnom razumevanju, prevazilaženju polarizacija”, navodeći i da crkve i verske zajednice nisu neki izolovani deo jer su vernici istovremeno gradjani.

“Moramo biti spremni da prepoznamo svoje nedostatke i propuste, da hoćemo da ih ispravimo, što znači da budemo spremni da tražimo oproštaj i istovremeno da otvorimo svoju dušu i srce da praštamo svima sve”, rekao je patrijarh Porfirije.

Na pitanje da li će putovati u Ameriku, jer postoje pitanja koja treba da se reše u vezi sa tamošnjim eparhijama SPC, on je rekao da zbog kovida ne mogu da se organizuju velike manifestacije i susreti pa se to ostavlja za bolja vremena.

Prema njegovim rečima, svuda gde žive vernici SPC i postoje njeni episkopi potrebno je da dodje i patrijarh kao “manifestacija jednistva naše Crkve”.

Roganović je rekao da je saradnja sa SPC “izuzetno plodna”, navodeći da su vrata Uprave koju vodi “širom otvorena” svim crkvama i veskim zajenicama.

Neposredno pre sastanka, Roganović je proveo patrijaraha Porfirtija kroz Palatu Srbiju gde je pažljivo razgledao bojne eksponate i umetnička dela iz vremena socijističke Jugoslavije.