Patrijarh Porfirije: “Na KiM smo svoji na svome, pozvani da budemo braća sa Albancima”

0
EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Patrirjah srpski Porfirije poručio je u manastiru Gračanici da Srbi “bez Vidovdana, Gračanice i svih svetinja nisu ono što jesu”, istakavši da su zbog zajedničkog života, “pozvani da budu braća sa Albancima”.

“Mi smo danas sabrani pred ovom svetom Gračanicom, svi su ovde sabrani kroz svetu liturgiju, molitvu, blagodat Božju. Kada dođemo na ovaj dan u Gračanicu, kada dođemo u bilo kom trenutku, do Dečana, Pećke patrijašije, kad god smo ovde na ovom mestu, nama se otvaruju, braćo i sestre, slike, ali i lik sina iz priče o bludnom sinu, da izgubljen beše i nađe se, mi kada smo na ovom mestu, bez obzira na to koliko da smo udaljeni od ovog mesta, znamo da gde god da smo bili, udaljili se od ovog mesta, kada dođemo ovamo vratili smo se sebi, jer ovo je mesto Kosovo i Metohija i jeste mesto našega rođenja, ovde smo ponikli, ovde smo se rodili”, rekao je patrijarh, a prenosi RTS.

Istakao je da bez Gračanice, Vidovdana, bez svih svetinja, nismo ono što jesmo.

“U Gračnici, Dečanima, Prizrenu, u Pećkoj patrijašiji jasno vidimo ko smo, to su naše oči, Vidovdan je naše oko, Sveti Lazar je naše uho, svetinje kosovskometohijske su naš um. Ovde razumemo našu prošlost, poreklo, ali i naš cilj, zašto smo pozvani na ovaj svet”, rekao je patrijarh.

Pozvao je na mir i ljubav sa Albancima, sa kojima Srbi vekovima žive zajedno.

“Pozvani smo da budemo braća sa Albancima jer ovde živimo s njima. Samo u zajednici možemo biti na putu Božjem, da smo svi jedni drugima porebni, da niko bez nikoga ne može i da je važno da to razumemo, jer imamo to iskustvo u svojoj prošlosti. Da ne dozvolimo da nas drugi uče o tome”, podvukao je patrijarh Porfirije.

Nakon arhijerejske liturgije u manastiru Gračanici, patrijarh će služiti parastos stradalim srpskim junacima na Gazimestanu u Kosovskoj bici 1389. godine.