Patrijarh Porfirije: “Mom narodu želim mir, a ne da se mlatimo motkama po ulicama…”

0
EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Patrijarh srpski Porfirije odgovorio je na optužbe da se “svrstava uz vlast” koje su se pojavile nakon njegove poruke mira na početku božićnog posta. U intervjuu koji je dao za Politiku, on je naveo da je “omeđivanje Crkve stranačkim ogradama apsurdno, uskogrudno i nedalekovido, prenosi RTS, pozivajući se na agenciju Tanjug.

“Mir stvara plodnost, blagostanje, napredak, radost i to želim mom narodu, da se rađamo i množimo, da se radujemo i pomažemo jedni drugima, a ne da se mlatimo motkama po ulicama”, poručio je tada patrijarh srpski Porfirije.

Kaže da se tom porukom mira, na početku božićnog posta, nije obratio nekoj apstraktnoj masi, nego svom narodu koji je, ističe, juče izašao iz rata.

“Juče iz građanskog rata zbog raspada države, prekjuče iz Drugog rata i krvave revolucije, tek dve decenije ranije iz Velikog rata. Nekoliko godina pre iz balkanskih ratova… Nema kraja… Da ne nabrajam dalje. Ljudi, stanite! To što se u poslednjem ratu Srbi nisu međusobno ubijali izgleda da nekome veoma nedostaje”, konstatovao je poglavar Srpske pravoslavne crkve.