Liturgija pomirenja u Hramu Svetog Save

0
EPA-EFE/FEHIM DEMIR

(Beta) – Poglavari Srpske pravoslavne crkve (SPC) i Makedonske pravoslavne crkve (MPC), patrijarh Porfirije i ahiepiskop ohridski i makedonski Stefan, počeli su danas u 9.00, da služe “liturgiju pomirenja” u hramu Svetog Save u Beogradu.

Zajedničkim bogosluženjem sprovodi se u delo odluka SPC kojom se prevazilazi raskol, nastao nakon što se MPC samovoljno izdvojila iz nje želeći punu samostalnost – autokefalnost.

U obrazloženju odluke, Sabor SPC, koji zaseda tokom ove sedmice, saopštio je da je ova liturgija moguća jer se MPC vratila u njeno okrilje, u status autonomije kako je i bilo pre izdvajanja.

Taj postupak nije prihvatila SPC ali ni ostale pravoslavne crkve, smatrajući ga nekanonskim, tako da se MPC našla u raskolu.

Kako su makedonski mediji preneli, u potvrdi MPC da njena delegacija dolazi u Beograd navodi se tek da se zajedničkim bogosluženjem uspostavlja jedinstvo ne samo sa SPC već i ostalim pravoslavnim Crkvama.

Takođe se navodi da je to korak do očekivanog konačnog ostvarenja željenog cilja MPPC a to je autokefalnost.

U odluci SPC se navodi da je dijalog o njenom eventualnom konačnom statusu “legitiman i realan”.

Javnost je tek prošle sedmice obaveštena da su dve crkve vodile tajne razgovora o pravazilaženju spora.

Zvaničnih informacija o pregovoru je malo, ali se očekuje njihov nastavak.

U okviru SPC funkcioniše Pravoslavna ohridska arhiepiskopija (PAO) kao autonomna koja je formirana nakon što je  dogovor sa MPC o njenom vraćanju u autonomni status, postignut pre decenije, propao.

Nema zvaničnih informacija kakva je buduća sudbina  PAO i njenog poglavara Jovana (Vraniškovskog)