Patrijarh Porfirije: “Državni vrh maksimalno pomaže srpskom narodu i Crkvi na KiM”

0
(BETAPHOTO/SASA DJORDJEVIC/MO)

(Beta) – Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Porfirije izjavio je da “naša država, tačnije, državni vrh maksimalno pomaže srpskom narodu i Crkvi na Kosovu boreći se, pre svega, da sačuvam mir na tom prostoru”.

“Znam i to da odgovorni političari, pod velikim pritiscima i u teškim okolnostima, razgovaraju sa mnogim stranama tražeći rešenje koje je najbolje moguće na za naš narod”, rekao je Porfirije za današnje Večernje novosti.

Kako je naveo, “lično ne zna, niti poznaje bilo koga kome je poznato šta piše u tekstu sveobuhvatnog sporazuma o kome se puno govori”.

“Velikim dizanjem temperature, neodgovornim a krupnim rečima podstiču se neutemeljena sumnjičavost, nespokojstvo i podele u narodu, u čemu ne želim da učestvujem”, naglasio je patrijarh Porfirije.

Na podsećanje da je patrijarh Irinej govorio da se “Vučić lavovski bori za Kosovo”, patrijarh Porfirije je odgovorio da njegov prethodnik na tronu SPC “mudar i trezven kakvog ga je Bog dao, nije bio sklon ishitrenim sudovima i lakorekim zaključcima”.

Patrijarh porfirije je rekao da “pabirčenje političkih poena na kosovskometohijskom raspeću srpskog naroda, pogotovo od strane onih koji taj krst nisu olakšali kada su imali prilike za to, ostavlja gorak ukus u ustima”.

Takođe, rekao je i da je stav SPC o Kosovu i Metohiji, mnogo puta onovljen i nepromenjen”.

“Poznat je svima i svakome ko želi da zna za njega. ‘Polje kao nijedno, nad njim nego, pod njim nebp’, jednostavno je napisao Vasko Popa”, naveo je patrijarh.

Govoreći o zagrebačkom kardinalu Alojziju Stepnicu i stavovima SPC povodom rasprava o tome da li Rimokatolička crkva treba da ga kanonizuje, patrijarh Porfirije je odgovorio da je “daleko od toga da poveruje da je on bio direktno i neposredno umešan u bilo koju vrstu zlodela”. 

“Međutim, moram reći da, ne samo kao episkop, sveštenik, hrišćanin, nego pre svega kao bilo koji običan čovek, ne mogu da sakrijem da, u najmanju ruku, imam dilemu, da imam problem sa određenim Stepinčevim postupcima, rečima, stavovima”, naveo je patrijarh Porfirije.

Kako je rekao, “žao mu je ako to nekog uznemirava, ali obaveza mu je da bude iskren”.

“U isto vreme, potpuno sam svestan da užasne okolnosti u kojima je živeo, za njega nisu bile ni malo jednostavne”, istakao je patrijarh Porfirije.