Patrijarh Krivokapiću: “Komisija će razmotriti predložene izmene Temeljnog ugovora posle godišnjih odmora”

0
(BETAPHOTO/PREDSEDNISTVO REPUBLIKE SRBIJE/DIMITRIJE GOLL)

Poglavar SPC patrijarh Porfirije obavestio je crnogorskog premijera Zdravka Krivokapića da je predložene izmene teksta Temeljnog ugovora uputio komisiji koja će ih razmotriti po okončanju sezone godišnjih odmora, a stručno mišljenje će dati Sinod, kažu u Patrijaršiji.

Patrijarh Porfirije odgovorio je Zdravku Krivokapiću na njegov predlog da potpišu Temeljni ugovor između Srpske pravoslavne crkve i države Crne Gore, potvrđeno u Patrijaršiji, a prenosi RTS, pozivajući se na agenciju Tanjug.

Reč je o tekstu ugovora, kažu u Patrijaršiji, u koji je Vlada Crne Gore unela veliki broj izmena u odnosu na tekst koji su obe strane zajednički utvrdile, usaglasile i dogovorile se da potpišu 27. maja u Patrijaršiji u Beogradu.

Patrijarh Porfirije, navode u Patrijaršiji, obavestio je Krivokapića da je predložene izmene uputio određenoj stručnoj komisiji koja će ih razmotriti po okončanju sezone godišnjih odmora, a stručno mišljenje će dati Sinod, koji u skladu sa Ustavom SPC ima poslednju reč o ovom pitanju.

Crnogorski premijer, Zdravko Krivokapić izjavio je sinoć da je Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom tehnički-pravno završen i predat Patrijaršiji, a Vlada Crne Gore spremna je da ga potpiše i da on očekuje odgovor.

“Mi smo uradili sve što je do nas i sada je to sve do Patrijaršije i Njegove svetosti patrijarha da prihvati taj ugovor i ako treba negde da se koriguje i da se taj temeljni ugovor što pre potpiše. Ja ne želim da prejudiuciram vreme, a vreme je najbolje kada se dve strane dogovore”, rekao je Krivokapić.