Srpska pravoslavna crkva (SPC) obeležila je danas deceniju od dolaska na njen tron patrijarha Irineja, predstavljanjem fotomonografije u 10 tomova, u kojima je 15.000 fotografija o njegovoj aktivnosti, i dokumentarnim filmom.

„Nisam očekivao dogadjaj ovakvog nivoa. Sve dok nisam došao u salu nisam znao da će ovom skupu prisustvovati ovoliki broj eminentnih ličnosti i dragih gostiju. Mislio sam da ćemo film pogledati u uskom krugu saradnika. Ovo je za mene zaista veliko iznenadjenje i blagodaran sam na svemu ovome“, rekao je patrijarh Irinej, prenela je Informativna služba SPC.

On je naveo da „živimo u vremenu kada nije lako biti na nekom visokom položaju, pa tako nije jednostavno ni biti patrijarh“, ali da se trudio i činio sve što je u njegovoj moći da Crkvu vodi ispravnim putem.  

Autor filma i urednik fotomonografije je protojerej-stavrofor Stojadin Pavlović, direktor Patrijaršijske upravne kancelarije, dok su izdavači fotomonografije Patrijaršijski upravni odbor i Službeni glasnik.

Za Pavlovića je na proslavi rečeno i da je idejni tvorac crkvene televizije TV Hram, na čijem je čelu bio donedavno.
Svečanosti u Patrijaršijskom dvoru prisustvovali su i prestolonaslednik Aleksandar Кaradjordjević, predstavnici tradicionalnih crkava i verskih zajednica, Vojske Srbije, policije, ličnosti iz javnog života.
SPC je, danas, istovremeno obeležila 60 godina njegove monaške službe Irineja, 45 godina episkopske i 10 godina na mestu njenog poglavara.

Patrijarh Irinej (Gavrilović) je rodjen 1930. godine u selu Vidovi kod Čačka. U rodnom selu završio je osnovnu školu, a potom gimnaziju u Čačku. Završio je Bogosloviju u Prizrenu, a zatim i Bogoslovski fakultet u Beogradu, podsetili su iz Informativne službe SPC.

Po završetku vojne službe postavljen je za suplenta (profesora) Prizrenske bogoslovije.

Pre stupanja na dužnost profesora oktobra 1959. godine u manastiru Rakovici od strane Patrijarha srpskog Germana prima monaški čin, dobivši monaško ime Irinej. Na dan Svete Petke iste godine u crkvi Ružici na Кalemegdanu je rukopoložen u čin jeromonaha.

Dok je kao profesor službovao u Prizrenskoj bogosloviji upućen na postdiplomske studije u Atinu. Za upravnika Monaške škole u manastiru Ostrogu postavljen je 1969. godine, odakle se vraća u Prizren na mesto rektora slavne Bogoslovije.

Sa te dužnosti je 1974. izabran za vikara patrijarha srpskog sa titulom episkopa moravičkog, dok je za episkopa niškog izabran je 1975. godine.

Na Saboru SPC 22. januara 2010. godine izabran je za arhiepiskopa pećkog, mitropolita beogradsko-karlovačkog i patrijarha srpskog.

(Beta)

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.