Patrijarh da se bira u Hramu Svetog Save? Tamo ima kamera, nemoguće je očuvati tajnost glasanja: Joanikije i tri episkopa pisali Sinodu

4
Foto: Eparhija budimljansko-nikšićka

Episkopi Srpske pravoslavne crkve – budimljansko-nikšićki Joanikije, žički Justin, požarevačko-braničevski Ignjatije i raško-prizrenski Teodosije zahtevaju da Sabor na kom bi trebalo da se izabere novi patrijarh SPC ne bude održan u kripti Hramu Svetog Save u Beogradu, objavljuju podgoričke Vijesti.

Oni su, kako se navodi, u pismu Svetom arhijerejskom sinodu SPC naveli da je razlog to što je Hram Svetog Save pokriven kamerama, pa prema njihovim tvrdnjama tajnost glasanja ne bi bila garantovana.

Četiri episkopa smatraju da bi skupština trebalo da se održi u zgradi Patrijaršije u Beogradu.

Od ranije je u medijima objavljivano da je Sinod SPC definitivno odlučio da prihvati predlog prema kom bi izbor novog patrijarha SPC trebalo da bude održan u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru.

4 KOMENTARA

  1. Боже Смилуј Се србском грешном народу.Искорени јерес из архијерејског реда и спаси србски род и православље по милости Својој.

  2. Из “процурелих” вести пред избор српског Патријаха стиче се утисак да је у току “подземна политичка борба”. Те власт има “своје” кандидате, те опозиција би да “њени” превагну… А народ, верујући, са стране само може да се чуди. Од своје Цркве очекују да што доследније спроводи свој историјски “налог”. Ваљда ће епископи ту улогу најпре имати на памети.

  3. Kamere mogu i da se iskljuce, recimo kao kad se negde desi neki zestok kriminalm a one, gle cuda, bas tada nisu radole.

  4. Htram je hram, a Patrijaršija sedište poglavara pa bi bilo normalno da se tamo bira novi Patrijarh. Ali danas sve mora da bude rijaliti.

Comments are closed.