Pat pozicija, kriza odlučivanja i “argument za vanredne izbore”: Po prvi put u istoriji slovenačkog parlamenta nije usvojen denveni red redovnog zasedanja…

0

(Beta) – Slovenački parlament danas nije usvojio dnevni red sednice na kojoj je trebalo da raspravlja o opozicionom predlogu ustavne tužbe protiv premijera Janeza Janše, što opozicija vidi kao novi dokaz političke blokade zbog koje su neophodni prevremeni izbori.

Vlada je pokušala da blokira predlog levo-liberalne opozicije da se sutra, na redovnoj sednici, glasa o pokretanju ustavne tužbe protiv premijera Janše zbog navodnog lošeg upravljanja epidemijom kovida-19.

Predložila je da predsednik Slovenije Borut Pahor parlamentu kaže šta misli o tužbi protiv vlade i potencijalnoj političkoj destabilizaciji.

Za predlog vladajuće stranke glasala su 42 poslanika, a isto toliko protiv, pa je redovno zasedanje odloženo, prenela je Hina.

Ne zna se ni kada kada će vladajuća stranka glasati za smenjivanje predsednika parlamenta Igora Zorčiča koji je pre više od mesec dana izazvao raskol u Stranci modernog centra (SMC) članici vladajuće koalicije i formirao nezavisnu poslaničku grupu.

Tako je dodatno povećao zavisnost vlade Janeza Janše  pri izglasavanju zakona u parlamentu od dva predstavnika manjina i Slovenačke nacionalne stranke, te neki misle da je politička kriza u Sloveniji već na delu, ako ne vladina, onda svakako parlamentarna, jer se ne zna ko zapravo ima većinu u parlamentu.

Danas se prvi put u istoriji parlamentarne demokratije u Sloveniji dogodilo da ne bude usvojen dnevni red redovnog zasedanja, što je bivši premijer Marjan Šarec ocenio kao argument za održavanje vanrednih parlamentarnih izbora.

Slovenački mediji prenose da opozicione stranke koje insistiraju da parlament glasa o predlogu da se podnese ustavna tužba protiv Janše, ne odustaju, te opozicija razmatra sazivanje vanredne sednice za koju nije potrebno unapred odrediti dnevni red.

Ipak, ni opozicija nema većinu za izglasavanje predloga o pokretanju postupka pred Ustavnim sudom protiv Janše.

Ustavna tužba protiv predsednika, premijera ili ministara politički je instrument predviđen Ustavom i u istoriji se više puta koristio, ali takve optužnice opozicije do sada nijednom nisu uspele.