Pašalić pozvao na sastanak ombudsmane Rusije i Ukrajine: “Ovaj razgovor bi se odnosio na zaštitu najugroženijih”

0
Printscreen/YouTube/Novo jutro

Zaštitnik građana Srbije Zoran Pašalić pozvao je ombudsmane Rusije i Ukrajine na sastanak u Beogradu ili na susret posredstvom onlajn platformi radi dogovora o načinima zaštite svih ljudskih prava građana na istoku Evrope, pre svih prava na život, navodi se u saopštenju Zaštitnika.

„Ovaj razgovor pre svega bi se odnosno na zaštitu prava najugroženijih društvenih grupa, a prvenstveno na zaštitu prava dece. Poziv kolegama iz Rusije i Ukrajine uputio sam na osnovu odlične saradnje koju naše institucije imaju već godinama i očekujem da mi odgovore u narednih pet dana“, rekao je Pašalić, a prenosi N1.

On je izrazio iskreno žaljenje zbog svega što se dešava na istoku Evrope.

“Mi imamo moralno pravo i obavezu da u ovakvim situacijama pomognemo onima koje smatramo prijateljskim i bratskim narodima jer smo 1990-ih tokom raspada Jugoslavije, kao i tokom NATO bombardovanja 1999. godine imali slično iskustvo”, naveo je Pašalić.

Zaštitnik građana je naveo da je Srbija nakon raspada SFRJ primila nekoliko stotina hiljada izbeglica iz jugoslovenskih republika, a posle NATO bombardovanja 1999. godine više od 200.000 interno raseljenih i prognanih građana sa Kosova i Metohije.

“Svesni okolnosti u kojima se nalazi svi građani na istoku Evrope, zbog sličnih događaja iz naše ne tako daleke prošlosti duboko saosećamo sa patnjom bratskih naroda zbog čega sam i uputio poziv kolegama iz Rusije i Ukrajine”, rekao je Pašalić.

RAT U UKRAJINI – NAJVAŽNIJE

Raste zabrinutost o potencijalnom radioaktivnom curenju iz nuklearne elektrane Zaporožje.

Rusija i Ukrajina razmenile su optužbe za granatiranje oblasti u kojoj se nuklearna elektrana nalazi.

Međunarodna agencija za nuklearnu energiju pokušava da ispregovara hitnu inspekciju Zaporožja.

Volodimir Zelenski rekao je da će ruski osvajači “nestati kao rosa na suncu”.

Prema izveštajima koji dolaze sa fronta, Rusija je intenzivirala svoje napade na Donjecku regiju.