Kulturna organizacija Mikser pozvala je sve pojedince, organizacije, kompanije ili lokalne samouprave koje podstiču, inoviraju i podržavaju novi, odgovorniji i ekološki održiviji pristup životu, da uzmu učešće u projektu “Partneri za bolju životnu sredinu” .

„Bilo da je reč o negovanju bašte usred gradske vreve, čišćenje divlje deponije ili rečne obale, organsko gajenje hrane ili smanjenje otpada domaćinstva, firme ili bilo kakvoj inovaciji koja našu sutrašnjicu može da učini zelenijom, volećemo vašu priču! Dosadašnji surovi potrošački načini i navike doveli su planetu do iscrpljenosti, a nedavni globalni događaji pokazali su nam da se na taj put ne smemo vraćati.

Vaše borbe i stremljenja zabeležiće studenti novinarstva, a one će biti objavljene u najrelevantnijim domaćim medijima i predstavljene na Mikser festivalu u septembru 2020. Na ovaj način želimo da podstaknemo mejnstrim medije u Srbiji da se odvaže da odgovorno, principijelno i istrajno izveštavaju o životnoj sredini i to kroz pet ključnih tema Grin dila, a čijim će preporukama za Balkan i Srbija morati da se prilagodi: klima, cirkularna ekonomija, bBiodiverzitet, održiva agrikultura i inovacije.

Ako ste vi borac za održivu i zdraviju budućnost ili poznajete nekoga ko odgovara opisu, pošaljite nam do 30. juna predlog u vidu kratkog video-snimka (do 2 minuta) u kojem ćete objasniti i približiti široj javnosti poduhvat ili inicijativu (problem, cilj, inicijatori, prepreke, predlog rešenja). Tehničke propozicije: kamera telefona, dnevni uslovi, bez okolne buke. Videe možete slati u inboks Mikserove FB stranice (@mikser.belgrade)

Kako čvrsto verujemo da svaka pozitivna promena polazi isključivo od pojedinca, kreirajući ovu jedinstvenu mapu, želimo da ujedinjeni ohrabrimo i utičemo na donosioce odluka i privatni sektor da prihvate održive, odgovorne i na zdraviju i čistiju budućnost orijentisane principe poslovanja. Povezivanjem pojedinačnih, malih inicijativa želimo da napravimo mrežu “ekoloških preduzetnika” koji će udruženi širiti ekološki optimizam kako na stručnu javnost, tako i na svakog pojedinca obeshrabrenog i neosvešćenog o sopstvenom kapacitetu da učini značajnu promenu.

Približavajući se otvaranju pregovaračkog Poglavlja 27 o pridruživanju EU, Srbija će morati da usvoji i primeni niz pravila i ekoloških standarda, kao i da prilagodi zakonodavstvo preporukama Grin Dila koje se baziraju na pitanjima klime, cirkularne ekonomije, biodiverziteta, agrokulture i kvaliteta vazduha, vode i zemljišta. Kako bi Srbija što lakše prevazišla razlike u ekološkim standardima, potrebno je da za jedan pregovarački sto sednu sve zainteresovane strane: građani okupljeni oko zelenih inicijativa, privatni sektor i predstavnici države“, stoji u saopštenju.

Mikserov poziv odvija se u okviru projekta “Partneri za bolju životnu sredinu” koji finansira Balkanski fond za demokratiju Nemačkog Maršalovog fonda i Ambasade Kraljevine Norveške u Beogradu i u saradnji sa Fakultetom političkih nauka u Beogradu.

Tagovi

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.