Partizani su lažnim vestima pridobili podršku Zapada: Ko je sovjetska krtica koja je ujedinila Tita i Čerčila

2

Odluka da saveznici u Drugom svetskom ratu podrže Tita i partizane, po svemu sudeći, rezultat je kampanje širenja lažnih vesti iza kojih je stajao sovjetski agent u centrali engleske obaveštajne službe, pokazuju objavljeni dokumenti CIA. Najviši zvaničnici SAD i Velike Britanije dobijali su izveštaje o tome da su partizani vodeći borci protiv nacista, dok snage pod komandom Draže Mihailovića sarađuju sa Nemcima. Mihailović i četnici su do 1943. godine bili najveći uživaoci savezničke pomoći, a onda se sve okrenulo na drugu stranu.

Iza kampanje lažnih vesti stajala je grupa dvostrukih špijuna iz Britanije koja je mnogo godina kasnije, u engleskoj javnosti, dobila naziv „Petorka sa Kembridža“. Reč je o petorici nekadašnjih studenata prestižnog britanskog univerziteta koje su tridesetih godina regrutovali Sovjeti i oni su tokom više decenija radili za Moskvu. Vodeći član „Petorke sa Kembridža“ bio je Kim Filbi, u vreme rata viši oficir MI6. Kasnije je otkriveno da je za KGB radio 54 godine, a kada mu je pretilo otkrivanje, 1963. godine, prebegao je u SSSR, gde je živeo sve do smrti 1988. Prošle godine je po njemu nazvan trg u Moskvi, u blizini centrale sedišta ruske Spoljne obaveštajne službe (SVR).

Za priču o serviranju lažnih vesti o Jugoslaviji bitan je drugi član ove grupe dvostrukih agenata. Reč je o Džejmsu Klugmanu, istaknutom komunisti iz vremena pre Drugog svetskog rata. On je za vreme rata pristupio britanskoj tajnoj službi SOE i bio je stacioniran u centrali obaveštajne agencije u Kairu gde su se slivale sve informacije o ratu u Jugoslaviji. Iz njegove kancelarije su se, po svemu sudeći, dalje prosleđivale lažne informacije o uspehu partizana i kolaboraciji četnika. Posle Drugog svetskog rata, bio je aktivni visoki funkcioner u Komunističkoj partiji Velike Britanije i njen zvanični biograf.

Sada dostupni dokumenti CIA, pokazuju da je istina utvrđena tek pred kraj rata, kada su partizani već bili najmasovniji pokret sa najviše uspeha u borbi protiv nacista, iako su se prve sumnje u dezinformisanje o stvarnom stanju u Jugoslaviji pokazale početkom 1943. Tada još nije bila doneta definitivna odluka o tome kojoj će se strani prikloniti saveznici u jugoslovenskom haosu.

O Klugmanu su 1997. pisali i britanski mediji, poput „Independenta“, koji je kada su arhive britanske službe otvorene objavio tekst „Kako je sovjetska krtica ujedinila Tita i Čerčila“.

Kako su partizani lažnim vestima pridobili podršku Amerike i Velike Britanije, Ko je oklevetao Dražu Mihailovića, sovjetska krtica koja je ujedinila Tita i Čerčila, kako su Titovi telohranitelji pokušali da ga smaknu na Bledu, američka istina o ubistvu generala Arsa Jovanovića, kako je Sovjetski Savez spremao invaziju na Jugoslaviju, jesu li obaveštajci predvideli raspad i rat u Jugoslaviji posle Titove smrti, kako je Milošević bio spreman da ponudi sporazum Koštunici i da se tako održi na vlasti, a uoči 5. oktobra NATO je imao planove da interveniše u Crnoj Gori…

CEO TEKST ČITAJTE U PRAZNIČNOM DVOBROJU NEDELJNIKA NA DUPLO VEĆEM BROJU STRANA, KOJI JE NA KIOSCIMA OD ČETVRTKA 25. APRILA.

Digitalno izdanje dostupno na NOVINARNICA.NET

*Napomena: Naredni broj Nedeljnika izlazi 9. maja

2 KOMENTARA

  1. Partizani nisu postojali do jula 1941, odnosno do napada Nemacke na SSSR. Komunisti svo vreme rata unistavaju Srbe u dogovoru sa Nemcima . Sto Srba za jednog Nemca bio je razlog za komunisticki “ustanak” samo medu Srbima u Srbiji i delovima Jugoslavije gde su ziveli Srbi.

  2. Четнички одреди под командом Драже Михаиловића првих устаничких дана 1941. почели су да убијају припаднике НОП-а. Прва њихова жртва на чачанском подручју био је Војислав Пајић, заменик комесара Драгачевске чете Чачанског НОП „Др Драгиша Мишовић”. Њега је на свиреп начин усмртио Милутин Јанковић, на месту Руји између Дучаловића и Негришора. Нешто касније, када је дошло до сукоба између два устаничка покрета, масовно су се дешавала појединачна убиства, да би се и пре пада слободне територије то проширило на масовна убиства. Најпре у Брајићима, а затим на Венцу у селу Лиси. И док је Врховни штаб партизанских одреда чинио све да се таква убиства обуставе и заробљене четнике пуштао кућама, четници су заробљене партизане делом сами убијали и највећи број њих испоручивали Немцима и за њих добијали муницију и друго наоружање ради вођења борбе против партизана.

Comments are closed.