Parlamentarni izbori u Severnoj Makedoniji, pozivi na masovan izlazak uprkos koronavirusu

0
Foto: Profimedia/Ilustracija

U Severnoj Makedoniji danas se održavaju vanredni parlamentarni izbori, deseti od osamostaljenja države.

Izborni dan, proglašen za neradni, zbog pandemije kovida-19, biće produžen za dva sata i trajaće od 7.00 do 21.00, a glasaće se na 3.480 biračkih mesta za 15 lista.

Izborne ankete za pobedu daju blagu prednost vladajućem Socijaldemokratskom savezu (SDSM), nad opzicionim VMRO DPMNE, a u albanskom bloku partiji DUI pred koalicijom Alijansa za Albance i Alternativa.

Analitičari očekuju da će borba biti neizvesna do kraja i da će na rezultate bitno uticati izlaznost, a lideri partija su u finalnim obraćanjima pred izbornu tišinu pozvali građane da masovno izađu i glasaju.

Pravo glasa ima 1.814.263 građana.

Izbori prvi put traju tri dana – prvi su u ponedeljak glasali zaraženi koronavirusom, u utorak su glasali bolesni i zatvorenici, a danas, na izborni dan, glasaju svi ostali punoletni građani koji na biračkim mestima moraju da poštuju propisane epidemiološke protokole.

Na ovim parlamentarnim izborima u Državnu izbornu komisiju je akreditivano 2.508 posmatrača iz Severne Makedonije i 96 iz inostranstva, kao i 55 stranih novinara.

(Beta)