Narodna skupština Republike Srpske usvojila je izveštaj Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu od 1992. do 1995. godine.

„Sve partije u Republici Srpskoj su napokon potpisale isti jedinstven dokument“ – objavio je predsednik Skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić na društvenoj mreži Iks.

Ove zaključe nisu potpisali poslanici stranaka sa sedištem u Federaciji Bosne i Hercegovine.

U usvojenim zaključcima, koje je objavio, konstatovano je da je „Komisija radila u potpuno neutralnim uslovima“ i da će njen izveštaj „doprineti objektivnom i nepristrasnom sagledavanju stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji“.

U zaključcima je, kao „apsolutno nedopustivo i neprihvatljivo“, osuđeno što je ambasador BiH pri Ujedinjenim Nacijama Zlatko Lagumdžija bez konsultacija i saglasnosti institucija BiH, entiteta i konstitutivnih naroda, u Generalnu skupštinu UN-a uputio predlog rezolucuje o Srebrenici čiji je cilj, kako je ocenjeno u zaključcima, „demonizacije Republike Srpske i srpskog naroda kao genocidnog“.

Usvojenim zaključcima se traži da srpska članica Predsedništva BiH Željka Cvijanović pokrene proceduru u Predsedništvu za razrešenje ambasadora Lagumdžije jer ga „RS i srpski narod odbacuju kao ambasadora BiH“.

Skupština smatra da je mehanizam spoljne politike BiH „urušen“ i da ambasadori koji su imenovani s teritorije RS moraju poštovati odluke institucija RS i da se jedino obavezuju da slede spoljnu politiku BiH koja je zasnovana na Ustavu BiH i usaglašenim odlukama Predsedništva BiH.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.