Parlament Češke traži informacije: “Kakvo je zdravlje predsednika Zemana, zašto se krije od javnosti…?”

0

(Beta) – Predsednik Senata Parlamenta Češke Miloš Vistrčil zvanično je zatražio od Predsedničke kancelarije da saopšti kakve su prognoze da predsednik Češke Miloš Zeman, koji je hospitalizovan od nedelje na intenzivnoj nezi u vojnoj bolnici u Pragu, može i kada da se vrati obavljanju svojih ustavnih funkcija.

“Vlada bojazan da li zdravlje omogućuje trenutno predsedniku republike da obavlja svoju funkciju. Tu okvirnu informaciju koja će omogućiti da sačuvamo poštovanje i osetljivost prema predsedniku i njegovoj porodici očekujemo od Predsedničke kancelarije”, rekao je danas predsednik Senata Miloš Vistrčil.

Da zatraži zvaničnu informaciju o prognozi Zemanovih bolesti, ne tražeći da se prizna o kojoj dijagnozi je reč, jer to predsednik ne želi da javnost zna, Vistrčilu je naredio Organizacioni odbor gornjeg doma parlamenta u kojem dosadašnja opozicija koja je pobedila na izborima 8. i 9. oktobra ima većinu.

Tim oko predsednika Zemana, kancelar Vratislav Minarž i portparol Jirži Ovčaček, tvrde da je Zeman i sada u stanju da obavlja svoju funkciju i planira pregovore o novoj vladi i kome će dati mandat da je sastavi.

Međutim, to poriču lekari u Češkoj, s obzirom da je Zeman dramatično u nedelju prevezen na intenzivnu negu Centralne vojne bolnice u Pragu gde leže pacijenti u kritičnom stanju, ili kojima mogu da budu ugrožene vitalne funkcije.

Zeman je planirao da razgovore sa liderima stranaka o formiranju nove vlade započne još ove sedmice, a najavljivao je, dok je još bio u stanju, da će bez obzira na ishod izbora dati mandat da sastavi vladu dosadašnjem premijeru Andreju Babišu, a ne opozicionim koalicijama, čak i ako one pobede, što se i desilo i bivša opozicija sada ima neočekivano jaku većinu od 108 poslanika u donjem domu od 200 poslanika.

Zeman je prema saopštenju Centralne vojne bolnice u Pragu u stabilizovanom stanju, a njegov lekar Miroslav Zavoral saopštio je da ne sme javnosti da kaže dijagnozu jer Zeman to ne želi, već samo to da se radi o komplikacijama hroničnog oboljenja.

Predsednička kancelarija prvo je nedeljama krila da je predsedniku Zemanu bilo šta ozbiljnije od toga da je dehidriran i iscrpljen kada je prvi put ove jeseni do 22. septembra osam dana ležao u bolnici, iako su mediji iz nezvaničnih izvora dobili potvrdu da mu se gomila voda u trbušnoj duplji zbog problema sa jetrom.

To je potvrdio i bivši predsednik Vaclav Klaus, Zemanov prijatelj, koji je u isto vreme ležao u Centralnoj vojnoj bolnici u Pragu.

“Da li ima probleme sa jetrom, ima, ali nisam lekar. Sa zdravim razumom to nema veze. To ima veze sa njegovim stilom života, čaša na jednoj, cigareta na drugoj strani, to znaju i mala deca”, rekao je radiju Impuls Vaclav Klaus.

Zemanov tim je tek na dan izbora kada je morao da otkazuje tačku po tačku predsednikovog programa priznao da je predsednik od izlaska iz bolnice bolestan.

“Do 9. novembra predsednik Zeman može da boluje, a da to ne izazove ustavnu krizu. Ako predsednik ne sazove konstitutivnu sednicu, Poslanički dom sastaje se sam 30 dana posle izbora. Već to što je u bolnici pokazuje da zdravlje nije dobro, tim pre što je u šok sobi”, objasnio je dnevniku Mlada fronta Dnes ekspert za ustavno pravo Aleš Gerloh.

Ako ni posle te sednice odlazeći premijer ne bi imao kome da uruči ostavku, ne bi imao ko da poveri pobedniku izbora ili onome ko može da obezbedi većinu mandat da sastavi novu vladu, kao što su u skladu sa Ustavom i običajima radili Zemanovi prethodnici Vaclav Havel i Vaclav Klaus, koji nikada nisu krili od javnosti svoje bolesti.

Ukoliko bi se pokazalo da ni tada predsednik Zeman ne bi bio dovoljno zdrav da obavlja funkciju, po Ustavu oba doma parlamenta prostom većinom prisutnih poslanika mogu da se slože da mu oduzmu privremeno nadležnosti i prenesu ih na premijera i predsednike oba doma.

Jedan od lidera pobedničke koalicije konzervativaca, demohrišćana i liberala, Zbinjek Stanjura rekao je danas da očekuje da bi vlada tako mogla da se formira do Božića.

Odlazeći premijer Andrej Babiš računao je, međutim na pomoć predsednika Zemana da bi mu uprkos volji birača dao mesece kada bi vladao u ostavci dok bezuspešno pokušava da sastavi vladu iako nema s kime.

Predsednik starog saziva Poslaničkog doma iz Babišove stranke ANO Radek Vondraček čak je i posle pobede opozicije, ali pre hospitalizacije Zemana rekao Češkoj televiziji da računa da bi mogli tako zahvaljujući Zemanu da vladaju čak do juna naredne godine.

Zeman je već jednom 2013. godine ignorisao stranke koje su mu donele potpise 101 poslanika i jednostavno po svojoj volji imenovao tehničku vladu do prevremenih izbora.