Parlament BiH nije usvojio predloge u vezi sa ratom u Ukrajini zbog odsustva poslanika iz RS

0
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

(Beta) – Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH nije danas usvojio predloge u vezi sa napadom Rusije na Ukrajinu, jer poslanici iz Republike Srpske nisu prisustvovali sednici.

Grupa poslanika iz Federacije BiH predložila je da Predstavnički dom osudi Rusiju zbog agresije na Ukrajinu, da Rusija bude suspendovana iz Saveta za sprovođenje mira u BiH (PIK) i da bude ukinut bezvizni režim sa tom zemljom.

Ti predlozi nisu usvojeni, jer nisu imali potrebnu entitetsku većinu zbog odsustva poslanika iz Republike Srpske, te su upućeni na usaglašavanje u skladu sa poslovnikom.

Na usaglašavanje je upućen i zaključak da se ukrajinskim izbeglicama olakša ulazak i boravak u BiH tako što bi im bio dozvoljen ulazak sa ličnom kartom, i da im bude produžen period bezviznog boravka na teritoriji BiH sa 30 na 90 dana. Potrebne većine nije bilo ni za zaključak da iz BiH bude upućena humanitarna i medicinska pomoć u Ukrajinu.

Na usaglašavanje je upućen i zaključak zamenice predsedavajućeg Predstavničkog doma Borjane Krišto iz Hrvatske demokratske zajednice BiH, da Predstavnički dom podržava rezoluciju Evropskog parlamenta i rezoluciju Generalne skupštine UN, o osudi napada Rusije na Ukrajinu, kao i aktivnosti EU protiv Moskve.

Ministar bezbednosti BiH Selmo Cikotić rekao je na sednici Predstavničkog doma da je Savetu ministara BiH upućen zahtev da BiH za pomoć Ukrajini uplati 200.000 evra. On je rekao da BiH može da primi ukrajinske izbeglice u migrantske centre u Delijašima i u Salakovcu.

Srpski poslanici danas nisu prisustvovali sednici, jer tvrde da je za spoljnu politiku BiH po Ustavu nadležno Predsedništvo BiH, u kojem trenutno nema saglasnosti oko ukrajinske krize.

Ustav BiH definiše model entitetskog glasanja u Predstavničkom domu parlamenta BiH, koji podrazumeva da se odluke donose većinom glasova, pod uslovom da ih podrži najmanje trećina poslanika iz svakog entiteta. U Predstavnički dom se bira 28 poslanika na teritoriji Federacije BiH, a 14 na teritoriji Republike Srpske.